Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δυσαρεστημένοι οι Σέρβοι του Bορείου Κοσόβου με τη συμφωνία

05917F1CA05EB5113A1E74AB54CD294AΔυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το Βελιγράδι και η Πρίστινα την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, εμφανίζονται αξιωματούχοι των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.
Υπεύθυνοι της σερβικής κοινότητας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τους θεσμούς της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο και πως θα συναντηθούν αύριο, Δευτέρα, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα προκειμένου να αποφασίσουν τη συγκρότηση μίας συνέλευσης του βορείου Κόσοβου.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζβέτσαν αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Κρστίμιρ Πάντιτς δήλωσε, , ότι (οι Σέρβοι της περιοχής) δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο της συμφωνίας, αλλά είχαν την ευκαιρία να δουν το έγγραφο που εμφάνισαν οι Αλβανοί.
Η συμφωνία είναι μη αποδεκτή καθώς θέτει την αστυνομία και τη δικαιοσύνη υπό τους νόμους της
Πρίστινας και χωρίς καμμία σύνδεση με τους σερβικούς θεσμούς, γεγονός που σημαίνει σαφή αποχώρηση της Σερβίας από την περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Πάντιτς.
«Θα συμβουλευτούμε τους ανθρώπους (της περιοχής) για τα μελλοντικά βήματα κι εάν είναι αυτή η διάθεσή τους - και είμαι σίγουρος πως είναι - θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και δεν θα το επιτρέψουμε, όπως και τις προηγούμενες φορές, την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάντιτς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις (σερβικές) τοπικές αρχές, να μην ενδώσουν στο συναίσθημα και να παραμείνουν γενναίοι, «όπως είναι τα τελευταία 14 χρόνια».
Ο ίδιος κάλεσε δε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς να επισκεφθεί το Κόσοβο και να εξηγήσει στους εκεί Σέρβους τη συμφωνία.
«Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή της συμφωνίας» τόνισε ο κ. Πάντιτς και προανήγγειλε τη διοργάνωση μεγάλου σερβικού συλλαλητηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η συγκρότηση μιας συνέλευσης του βορείου Κοσόβου.
Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες όλοι οι πρόεδροι των δήμων του βορείου Κοσόβου και τα δημοτικά τους συμβούλια, καθώς και ο επικεφαλής της περιφέρειας της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το μέλος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Μπόγιαν Γιακοβλίεβιτς και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μίλαν Ιβάνοβιτς. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου