Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ζεστό χρήμα στην αγορά: Ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,2 δισ.€ αποπλήρωσε το Δημόσιο

Την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης αιτημάτων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 3,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου (από το τέλος Δεκεμβρίου 2012) ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι τελικές πληρωμές έχουν ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ.
«Το Μάρτιο συνεχίστηκε, με πιο εντατικό ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Η πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί στα υπογραφέντα Μνημόνια με τα συναρμόδια Υπουργεία», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

«Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαρτίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.Ουσιαστικά έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των Υπουργείων που οι
φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται», προσθέτει.

«Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του Προγράμματος. Ενώ αθροιστικά, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Σταϊκούρας.

«Με τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων να έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο.Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου