Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Περιθώριο 30 ωρών για να βρεθεί λύση στο χαράτσι της ΔΕΗ, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Κάπου τριάντα ώρες απομένουν για να συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι στο πώς θα υποδεχθούν την τρόικα. Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει και ο πόλεμος των διαρροών μαίνεται προκειμένου η λύση να έχει βρεθεί μέχρι την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αύριο το απόγευμα όπου, λογικά, θα πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Το «δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω» του Φώτη Κουβέλη για την παράταση του «χαρατσιού» δείχνει να έχει μπλοκάρει τις συζητήσεις, καθώς από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος απειλεί πως εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της θα πράξει το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κύβος για το «χαράτσι 3» έχει ριφθεί ωστόσο, καθώς στις σχετικές αναφορές του Γιάννη
Στουρνάρα και του πρωθυπουργού προστέθηκε χθες κι αυτή του Γιώργου Προβόπουλου. Ο διοικητής της ΤτΕ μάλιστα, μιλώντας στη ΝΕΤ, έθεσε ευθέως το δίλημμα: ή παράταση του χαρατσιού ή νέος φόρος προκειμένου να βρεθούν τα έσοδα.

«Βιομηχανία ΠΝΠ»

Κατά τις πληροφορίες οι λύσεις που συζητούνται είναι δύο:

- Να πεισθεί ο κ. Κουβέλης για την αναγκαιότητα του μέτρου και να το αποδεχθεί.

- Να επιμείνει στην άρνησή του οπότε η παράταση να υπογραφεί ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να μη χρειασθεί ψηφοφορία στη Βουλή.

Η πρώτη εκδοχή μοιάζει «εξαιρετικά δύσκολη» και η δεύτερη θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση μίλησε για «βιομηχανία ΠΝΠ» που παρακάμπτει τη Βουλή.

Και στις δύο, πάντως, η ΔΗΜΑΡ θα «στριμωχθεί», καθώς είτε θα συναινέσει είτε θα αποδεχθεί, ως κυβερνητικός εταίρος, την εφαρμογή ενός μέτρου με το οποίο διαφωνεί –όπως συνέβη και με τα άλλα μέτρα που καταψήφισε ή δήλωσε «παρών».

«Πού είναι ο ενιαίος φόρος;»

Στο επιχείρημα που προβάλλουν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι ο κ. Κουβέλης ψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2013 και άρα γνωρίζει ότι έχουν προϋπολογισθεί έσοδα από τα ακίνητα, συνεργάτες του ιδίου επιστρέφουν το μπαλάκι στο οικονομικό επιτελείο: «Υπήρξε σαφής κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπάρξει ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα χαράτσια. Το ότι δεν ετοιμάσθηκε εννέα μήνες μετά τις εκλογές είναι ευθύνη δική του και όχι δική μας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου