Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Δεν αλλάζει το εξεταστικό σύστημα μέχρι το 2017


Η φετινή Α’ Γυμνασίου είναι η μοναδική τάξη από το σύνολο του σημερινού μαθητικού πληθυσμού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο με διαφορετικό σύστημα. Όλες οι άλλες τάξεις, από τη Γ’ Λυκείου που δίνει φέτος Πανελλαδικές μέχρι και τη Β’ Γυμνασίου που παίρνει τη σκυτάλη το 2017, θα εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση με το ισχύον σύστημα.
Τη διαβεβαίωση ότι το εξεταστικό σύστημα θα παραμείνει ίδιο τουλάχιστον μέχρι το 2017 έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Να υπάρξει μια ηρεμία, μία σταθερότητα, να δούμε την αλλαγή στα σχολεία και μετά να δούμε αν αυτός ο θεσμός χρειάζεται αλλαγή. Οι συνεχείς αλλαγές έχουν προξενήσει στις οικογένειες και έξοδα και τρέλα. Το αφήνουμε λοιπόν ως έχει». Με αφορμή σχετική επερώτηση 10 βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Αρβανιτόπουλος άνοιξε τη βεντάλια του υπουργείου του αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές της ατζέντας του:
1. Οι μαζικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών που έχουν προαναγγελθεί για την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν με κίνητρα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε σε «μοριοδότηση» και «κάλυψη εξόδων». Ρύθμιση του Μεσοπρόθεσμου έλυσε τα χέρια του υπουργού Παιδείας για να μπορεί να
προβαίνει σε υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών «προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος». Η διαδικασία και τα κριτήρια των υποχρεωτικών μεταθέσεων προβλέπεται ότι θα καθοριστούν άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα. Κριτήρια των υποχρεωτικών μεταθέσεων ορίστηκαν «η υπεραριθμία στο σχολείο ή στο δήμο, τα έτη προϋπηρεσίας και η οικογενειακή κατάσταση» του εκπαιδευτικού.
2. Περίπου 7.500 δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι δεν βρίσκονται σήμερα στις τάξεις, επιστρέφουν στις έδρες τους. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 1.400 «ασθενείς κατά σύστημα». Αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, «δηλώνουν διαφόρων ειδών ασθένειες και δεν μπαίνουν στην τάξη». Άλλοι 1.450 κάνουν γραφειοκρατική δουλειά «στις διάφορες υπηρεσίες», ενώ σε 4.500 ανέρχονται οι αποσπασμένοι. «Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο. Όλοι αυτοί, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, πρέπει να πάνε στις τάξεις με όποιο κόστος, γιατί αυτό που προέχει είναι να μην υπάρχει ούτε ένα κενό σε καμία τάξη, σε καμία σχολική μονάδα».
3. «Στην αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας» θα είναι επικεντρωμένο το νομοσχέδιο για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές. «Η διαδικασία της παπαγαλίας είναι αδιέξοδη ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που το εύρος των πληροφοριών είναι τέτοιο ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τις ελέγξουν». Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος μέσα στο μήνα δημοπρατείται διαγωνισμός 60 εκατ. ευρώ για διαδραστικούς πίνακες. Το Σεπτέμβριο θα έχει καλυφθεί η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων.
4. Μέχρι τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται να έχουν καλυφθεί πολλά κενά σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία. Σχετική τροπολογία δίνει τη δυνατότητα «να είναι επιλέξιμη η σχετική δαπάνη από το ΕΣΠΑ». Για τον εξοπλισμό των δομών Ειδικής Αγωγής και την προμήθεια βοηθημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός από τις περιφερειακές διευθύνσεις.
5. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμα τα κριτήρια -ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά- με βάση τα οποία θα προχωρήσει μέσα στη χρονιά για να εφαρμοστεί από την επομένη το σχέδιο «Αθηνά». Οι ευρείας κλίμακας συγχωνεύσεις -το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σβήνει από τον ακαδημαϊκό χάρτη περίπου το 1/3 των Τμημάτων ΑΕΙ της χώρας- θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας, όπου ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει προσκαλέσει τους πρυτάνεις. Με την ίδια ατζέντα θα δει και τους προέδρους των ΤΕΙ.
6. Εξορθολογισμός θα γίνει στις δαπάνες για σχολικά βιβλία και ακαδημαϊκά συγγράμματα. Μεγάλο μέρος της ετήσιας δαπάνης για βιβλία, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα εξοικονομηθεί από την επιστροφή τους στο τέλος της χρονιάς. «Στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα βιβλία για τρία χρόνια». Για να ψαλιδιστεί η δαπάνη ύψους 50 εκατ. ευρώ που αναλογεί ετησίως στα συγγράμματα, το υπουργείο έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκδοτικούς οίκους. Σε πρώτη φάση. Στο τραπέζι υπάρχουν πιο «αποτελεσματικά» μέτρα, όπως η διανομή των συγγραμμάτων με οικονομικά κριτήρια.
Γιούλη Μανώλη, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου