Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 19χρονο βομβιστή της Βοστόνης Κατηγορείται για “χρήση όπλων μαζικής καταστροφής” - δεν θα αντιμετωπιστεί ως "εχθρικός μαχητής"

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 19χρονο βομβιστή της ΒοστόνηςΚατηγορίες εναντίον του 19χρονοy Τζοχάρ Τσερνάεφ – ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε σοβαρή κατάσταση – απήγγειλαν οι αρχές, σχετικά με την διπλή βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη και την ένοπλη επίθεση στο MIT. 
Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο νεαρός Τσετσένος δεν θα αντιμετωπιστεί ως "εχθρικός μαχητής" αλλά το ομοσπονδιακό δικαστήριο του απήγγειλε κατηγορίες για “χρήση όπλων μαζικής καταστροφής”. Αυτό σημαίνει ότι θα δικαστεί από πολιτικό δικαστήριο- σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο των ΗΠΑ- και όχι από στρατιωτικό.
Σύμφωνα με το αυτό το κατηγορητήριο ο Τσερνάεφ αντιμετωπίζει ακόμα και την  θανατική ποινή.
Επιπλέον των ομοσπονδιακών κατηγοριών, οι εισαγγελείς της πολιτείας της Μασαχουσέτης - η οποία δεν εφαρμόζει τη θανατική ποινή - θα μπορούσαν να ασκήσουν και δικές τους  διώξεις εναντίον του Τσερνάεφ.
"Δεν πρόκειται να τον μεταχειριστούμε ως "εχθρικό μαχητή". Θα δικάσουμε τον τρομοκράτη αυτόν μέσα από το πολιτικό δικαστικό σύστημα. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικαστούν από στρατιωτικές ειδικές επιτροπές" ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του
Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
 H πρώτη δικάσιμος ορίστηκε στις 30 Μαΐου, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, θα μπορέσει να
παραστεί στη συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.                               
Εξαιτίας των σοβαρότατων τραυμάτων στον λαιμό και στον αυχένα- τα οποία δημιουργούν υποψίες ότι ο δράστης προσπάθησε να αυτοκτονήσει την στιγμή της σύλληψης του- ο Τζοχάρ δεν μπορούσε να μιλήσει αλλά σήμερα απάντησε στις ερωτήσεις τις αστυνομίας γραπτώς.
Εχθές, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές προέτρεψαν τον πρόεδρο Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονου συλληφθέντα βάσει του δικαίου του πολέμου ως "εχθρός πολεμιστή", ακριβώς όπως αντιμετωπίστηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.
Όμως, ειδικοί υποστήριξαν πως αυτού του είδους η πρόταση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου,  ο οποίος συνελήφθη μάλιστα εντός του αμερικανικού εδάφους. Ο τσετσενικής καταγωγής Τσερνάεφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.
Επίσης, υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσον τα αδέρφια Τσερνάεφ άνηκαν σε ένα ευρύτερο δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο δήμαρχος της Βοστόνης Τόμας Μενίνο, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι “ από όλες τις πληροφορίες που έχω, αυτά τα δύο άτομα, τα αδέλφια, ενήργησαν μόνα τους” .
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου