Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ξανασκέφτονται το "χαράτσι" στους 18άρηδες


Ξανασκέφτονται το "χαράτσι" στους 18άρηδεςΕντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να δίνει απαντήσεις στα άπειρα ερωτήματα που έχουν ανακύψει για την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ένα από αυτά, το τι μέλλει γενέσθαι με τους 18χρονους.

Ο νόμος προβλέπει ότι φορολογική δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα ή όχι. Προέκυψε όμως ένα ζήτημα: Θα υπαχθούν στα τεκμήρια οι 18ρηδες που δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους; Διότι ο νόμος προβλέπει ότι και μόνο επειδή υπάρχεις επιβαρύνεσαι με τεκμήριο 3000 ευρώ. Έλα όμως που επί του τεκμηρίου υπολογίζεται και η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκομίσουμε. Κάθε 18άρης χωρίς τίποτα στο όνομά του, πρέπει να καταθέσει αποδείξεις 750 ευρώ (το 25% του τεκμηρίου) διαφορετικά πληρώνει πρόστιμο 75 ευρώ.
Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν σκέψεις να απαλλαγούν οι 18ρηδες από αυτή τη διαδικασία καθώς ούτως ή άλλως δεν υπάρχει εισπρακτικό ενδιαφέρον από
το υπουργείο Οικονομικών. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Και δεν είναι το μοναδικό ανοικτό ζήτημα:
  1. 1.Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί ποιοι θα καταθέσουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Υπάρχουν δύο σενάρια. Να μην αλλάξει τίποτα και να κάνουν ηλεκτρονικά τη δήλωση όλοι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ με εξαίρεση τους συνταξιούχους. Το δεύτερο σενάριο λέει ότι θα κάνουν όλοι ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Αν ληφθεί η 2η απόφαση θα ακολουθήσει ντόμινο εξελίξεων καθώς και ο τελευταίος φορολογούμενος αυτής της χώρας θα πρέπει να πάρει κωδικό πρόσβασης στο Taxis(κλειδάριθμο)
  2. 2.Υποτίθεται ότι στο τέλος του μήνα σταματάνε να ισχύουν οι παλαιοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisπου έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορολογούμενους. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει παράταση καθώς οι νέοι κωδικοί κανονικά θα έπρεπε να έχουν ταχυδρομηθεί με συστημένη επιστολή.
  3. 3.Στη φετινή δήλωση θα αναγραφούν και οι τόκοι των καταθέσεων. Εντός των ημερών, θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα ξεκαθαρίζει και το πώς θα δηλώνονται οι τόκοι (κατά κύριο λόγο πρέπει να διευκρινιστεί τι γίνεται σε περίπτωση κοινών λογαριασμών).                              fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου