Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Υπερψηφίστηκε με 168 “ναι” το Πολυνομοσχέδιο

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΜε 168 “ναι”, 123 “όχι” και ένα “παρών” ψηφίστηκε πριν από λίγα λεπτά το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, που εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας, διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές, με αιχμή την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τελικά έγινε μερικώς αποδεκτή. 
Μερική αποδοχή της τροπολογίας για δυνατότητα μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε μερική αποδοχή και του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ,
για τη δυνατότητα μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Προέβη ακόμη σε νομοτεχνική προσθήκη αναφορικά με την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε γίνει νωρίτερα αποδεκτό), που προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως – ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».
Έντονη αντίδραση από Π. Λαφαζάνη – Π. Καμμένο
Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.
«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ’ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός – αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι’ αυτούς».
Κατέβηκε από βήμα διαμαρτυρόμενος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Το συγκρουσιακό κλίμα στο Κοινοβούλιο συνέχιστηκε και τελικά, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέβηκε από το βήμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θόρυβο στην αίθουσα.
Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δυο φορές να γίνει ησυχία και ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη, ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας ο θόρυβος από συνομιλίες βουλευτών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να διακόψει την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου και να αποχωρήσει.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία έφερε στη Βουλή το νομοθέτημα και σε ένα άρθρο υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και υποπίπτει σε θεσμική εκτροπή. Τόνισε πως η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία αλλά γίνεται για να αναγκαστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τις πολιτικές που υπηρετούν το Μνημόνιο.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν κι άλλο οι κατώτεροι μισθοί και οι συντάξεις και θα χτυπηθεί η ιδιοκτησία, με τα βαριά χαράτσια και ενεργοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για κατασχέσεις, ενώ ανέφερε ότι με το πολυνομοσχέδιο, που κλείνει 170.000 φούρνους και μικρές επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται η πολιτική εξάρτησης από τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές.
«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν περιγραφεί στον σχεδιασμό της Τρόικας και η πολιτική αυτή έχει παγίδες που δεν βλέπει ο πολίτης» ανέφερε επικαλούμενος τη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών «με τοκογλυφικό επιτόκιο».
Ελαφρύνσεις ή και απαλλαγή από το χαράτσι για κατηγορίες πολιτών
Νωρίς το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε προσθήκη που προβλέπει περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας.
Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.
Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.
Αναδιατύπωση για τις κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων Μακεδονίας και Θράκης
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».
Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.
Νομοτεχνική βελτίωση για το bake off
Επιπλέον, με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».
Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.
Τροπολογία για χρήση αιγιαλού-παραλίας σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία
Παράλληλα, αργά το βράδυ, η υπουργός Τουρισμού έκανε δεκτή τροπολογία με την οποία επιδιώκεται «η εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας» σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και ‘Αντζελα Γκερέκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου