Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Spiegel: Τέσσερις «βόμβες» για την Άνγκελα Μέρκελ


Στο »μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της ασφυκτικής λιτότητας που έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την άνοδο του Μπέπε Γκρίλο, την... διάσωση της κυπριακής οικονομίας και τον ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας, παράγοντες οι οποίοι σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ίσως φέρουν το πολιτικό της τέλος.

Για τέσσερις «ωρολογιακές βόμβες» οι οποίες απειλούν το πολιτικό μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου κάνει λόγο σε άρθρο του στο «Spiegel» ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, με την Ανγκελα Μερκελ να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών.

Σύμφωνα με τον Μίνχαου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Μέρκελ προέρχεται από την Ιταλία και την «επέλαση» του Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος απειλεί να αντιμετωπίσει την σημαντική ύφεση που σαρώνει την χώρα του με έξοδο από το ευρώ. «Η Ιταλία χρειάζεται παραχωρήσεις από τις εξωτερικό, τις οποίες η Γερμανία απορρίπτει», τονίζει ο Μίνχαου, που εκτιμά ότι η μόνη βιώσιμη πολιτική λύση για τη Ρώμη είναι η αλλαγή φρουράς στις δύο μεγάλες παρατάξεις.

Το δεύτερο «αγκάθι» που θα βρει μπροστά της η Μέρκελ είναι οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην πολιτική λιτότητας που επέβαλλε, την οποία θεωρούν ως την βασική αιτία που καθυστερεί την ανάπτυξη.«Η λιτότητα μείωσε την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Το χρέος αυξάνεται, επειδή ο παρονομαστής (η απόδοση της οικονομίας) μειώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι τα χρέη», γράφει ο Μίνχαου, ο οποίος επισημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε ακόμα και στους δύο «μεγάλους» του ευρώ την Γερμανία και την Γαλλία.

Το τρίτο βασικό πρόβλημα για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ σύμφωνα με το «Spiegel», είναι η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine», η ΕΚΤ απέκρυψε τη δημοσιοποίηση έρευνας που δείχνει ότι ο μέσος Γερμανός δεν είναι πλουσιότερος από τον μέσο Κύπριο. Όπως υπογραμμίζεται στο περιοδικό, «η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πολιτικό κίνδυνο που προκύπτει από τη διάσωση της Κύπρου», με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο να θεωρείται γεγονός το οποίο θα εκμεταλλευτεί σίγουρα η αντιπολίτευση.

Ο τέταρτος παράγοντας που απειλεί να «τελειώσει» πολιτικά την Γερμανδία Καγκελάριο, είναι η συνεχής αύξηση του ευρωσκεπτικισμού εντός Γερμανίας, καθώς το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό κίνημα «Εναλλακτική για την Γερμανία» έχει αρχίσει να αποκτά ανησυχητική για την Μέρκελ δυναμική, ενώ έχει αρχίσει να προσελκύει και τμήματα συντηρητικών ψηφοφόρων οι οποίοι παραδοσιακά στήριζαν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 26% θα στήριζε ένα κόμμα εχθρικό στο ευρώ.

Ωστόσο ο Μίνχαου, θεωρεί σχεδόν απίθανο να συναινέσει η Μέρκελ σε μια αλλαγή πορείας, καθώς θα ήταν πολύ σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της και έχει ουσιαστικά «δεμένα τα χέρια» με το Spiegel να αναρωτιέται «εάν θα καταρρεύσει πριν ή μετά τις εκλογές».





enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου