Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Reuters: Γιατί δεν ήρθε ποτέ το χάος στην Κύπρο

Τελικά δεν ήταν «bank run», μετά βίας μπορεί να χαρακτηριστεί «περίπατος», γράφει το Reuters, διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι το χάος που πολλοί περίμεναν με το άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο, δεν ήρθε ποτέ.
Οι μόνες σκηνές χάους, ήταν αυτές που προκάλεσαν τα τηλεοπτικά συνεργεία που συνωστίσθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Λευκωσίας, παραδέχεται το πρακτορείο.
Εκεί, εάν υπήρχαν καμιά 10ρια Κύπριοι που περίμεναν υπομονετικά για να κάνουν κάποια ανάληψη, υπήρχαν τουλάχιστον διπλάσιοι κάμεραμεν, οι οποίοι έφερναν όση ένταση έλειπε από τους ντόπιους.

Το Reuters βρίσκει στην εξήγηση για αυτή την παράδοξη εικόνα στο χαρακτήρα των Κυπρίων. «Οι
Ελληνοκύπριοι θεωρούν τους εαυτούς τους χαλαρότερους από τους "ξαδέρφους" τους στην Ελλάδα, όπου η αντίδραση στη λιτότητα που έφερε η δική τους ευρωπαϊκή διάσωση προκάλεσε χάος στους δρόμους της Αθήνας», σημειώνει.
Οι Κύπριοι λένε ότι έχουν περάσει και χειρότερα. Εξάλλου, μετά το 1974 η χώρα έζησε για χρόνια με νομισματικούς περιορισμούς. «Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος είναι πραγματιστής για την όλη υπόθεση και καταλαβαίνει ότι οι διαδηλώσεις και η οργή μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα», λέει στο Reuters η Jean Kelly-Χρήστου, εκδότρια της Cyprus Mail.
Οι περισσότεροι δεν έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στην τράπεζα, επομένως, για πολλούς, ήταν μία ανακούφιση που το κούρεμα προστάτευσε τις μικροκαταθέσεις, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Εξάλλου, οι πιο πολλοί από αυτούς που στάθηκαν στην ουρά για να κάνουν μία ανάληψη, την Πέμπτη, ήταν ηλικιωμένοι, που δεν χρησιμοποιούν κάρτες αυτόματης ανάληψης, και για αυτό «ξέμειναν» από ρευστό κατά τις ημέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Πολλοί Κύπριοι, δεν εκπλήσσονται καθόλου με την ηρεμία που επικρατεί στο νησί. «Είμαστε πολιτισμένοι. Τι περίμενε ο κόσμος; Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Είναι πολύ μεγάλο. Αλλά υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε;», σημειώνει η Θεοδώρα Κυπριανού, η 72χρονη ιδιοκτήτρια ενός τουριστικού μαγαζιού.
«Εσείς έχετε ευρώ, εμείς πολιτισμό», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου