Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

"Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου" online!


Μέσα από τον ελεύθερα προσβάσιμο διαδικτυακό χώρο, μικροί και μεγάλοι, τουρίστες και διαδικτυακοί επισκέπτες, εξειδικευμένο κοινό και μη, έχουν πλέον μια μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο του Βυζαντίου και κυρίως την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που τον αποτελούσαν μέσα από έγκυρες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

"Οι παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν εκτιμώ ότι θα αποδείξουν έμπρακτα ότι ο νέος διαδικτυακός
χώρος του ΕΚΒΜΜ θα αποτελέσει πρότυπο παρουσίασης στους πολίτες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές διεθνώς, καθώς και σημείο αναφοράς έγκυρης πιστοποιημένης πληροφορίας για τον βυζαντινό πολιτισμό", δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Δρ. Αναστασία Τούρτα, παρουσιάζοντας το εν λόγω έργο στη ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών και με οικοδεσπότη τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Ζία, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒΜΜ.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το portal χωρίζονται σε τέσσερις υποενότητες.

Η πρώτη αφορά τρεις προτεινόμενες ταξιδιωτικές διαδρομές σε βυζαντινές πόλεις, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (γεωγραφικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές, αρχαιολογικές) για τα βυζαντινά μνημεία κάθε σταθμού με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).

Επίσης, κάθε μία από τις τρεις διαδρομές περιλαμβάνει ένα μνημείο που δίνεται σε μορφή virtual reality, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσω πανοραμικών φωτογραφήσεων. Τα μνημεία αυτά είναι οι ναοί του Αγίου Στεφάνου Καστοριάς, του Χριστού Βέροιας και της Παναγίας των Χαλκέων στη Θεσσαλονίκη.

Η δεύτερη υπηρεσία παρέχεται στους επισκέπτες του ιστοχώρου με τη μορφή μελέτης και αφορά διάφορα θέματα, με πιο ελκυστικά ίσως εκείνα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των Βυζαντινών. Προσφέρεται σε τρία μέρη, ανάλογα με τους χρήστες (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές και ευρύ κοινό) και εκτός του Διαδικτύου είναι προσβάσιμη και σε infokiosk που φιλοξενούνται στα αντίστοιχα θεματικά μουσεία στην Αθήνα (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) και στη Θεσσαλονίκη (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Η τρίτη υπηρεσία δίνεται με τη μορφή οκτώ εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών. Οκτώ παιχνίδια, τέσσερα για παιδιά που δεν έχουν διδαχτεί τον βυζαντινό πολιτισμό και τέσσερα για τους μαθητές που μόλις έχουν πάρει τις πρώτες πληροφορίες από το σχολείο τους, μαθαίνουν για το Βυζάντιο ποικιλοτρόπως: ντύνοντας τους Βυζαντινούς, βοηθώντας τους να χτίσουν την οχυρωμένη πολιτείας τους, τρέχοντας μαζί με τον αυτοκράτορα στον ιππόδρομο ή φτιάχνοντας την πρώτη τους αγιογραφία.

Τέλος, η τέταρτη υπηρεσία έχει τη μορφή τριών ηχητικών κειμένων, που περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι.

Το "Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου" είναι ένα από τα ψηφιακά έργα πολιτισμού, που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια το ΕΚΒΜΜ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται βάσεις δεδομένων, αναρτημένες σήμερα στο Διαδίκτυο, που αφορούν στη δημιουργία και προώθηση ηλεκτρονικών πολύγλωσσων εκδόσεων, αλλά και σε κόμβο πληροφόρησης μνημείων βυζαντινής περιόδου ("Άννα Κομνηνή"), καθώς και έργων που σχετίζονται με την τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση προσκυνημάτων του Αιγαίου και του Μεσογειακού Χώρου, επίσης στην ανάδειξή τους μέσω του Διαδικτύου ("Ροδάμνη" και "Egeria").

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο "OLKAS", που αφορά στα μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμούς στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής, με στόχο την καταγραφή 39 μεσαιωνικών λιμανιών από το Αιγαίο ως τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη θέση στα έργα του Κέντρου έχει η υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης με πολυμέσα που αφορά στον Ρήγα Βελεστινλή και παρουσιάζεται στον Πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου.

Το έργο "Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου", που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2013, υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ. Διατίθεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ενώ δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης και σε άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω της πλατφόρμας accessible που χρησιμοποιεί ειδική γραμματοσειρά.

NOOZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου