Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η Ευρωζώνη υπερεκτιμά τη δυνατότητα περιορισμού της κρίσης, λέει ο Moody’s

Ο αδέξιος χειρισμός από την Ευρωζώνη του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου θέτει πρόσθετη πίεση στο αξιόχρεο των χωρών της περιοχής που απειλούνται με υποβάθμιση και δείχνει ότι οι πολιτικοί υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να περιορίσουν την κρίση, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
«Οι πολιτικοί εμφανίζονται πολύ σίγουροι ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι αρκετά καλές και ότι έχουν τα εργαλεία για να αποφύγουν το ντόμινο σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματά τους», δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής της Moody's  Μπαρτ Όστερβελντ, προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άτοπη».

Αν και η Ισπανία και η Ιταλία φάνηκαν να αντέχουν στην κατάρρευση της Κύπρου, οι αναλυτές φοβούνται ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ντόμινο, εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι το ίδιο θα συμβεί σε
περίπτωση που οι χώρες αυτές ζητήσουν οικονομική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις ότι η τακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο («κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 100.000 ευρώ) μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για προγράμματα διάσωσης.
Τα σχόλια, ωστόσο, του επικεφαλής του Eurogroup, ότι αυτή η τακτική θα μπορούσε να είναι μοντέλο για την αντιμετώπιση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην Ευρωζώνη, κατέστησαν δύσκολη τη μείωση των ανησυχιών της αγοράς.

Ο κ. Όστερβελντ αρνήθηκε να σχολιάσει, αν η Ιταλία και η Ισπανία -που έχουν και οι δύο αρνητική προοπτική στο αξιόχρεό τους, «Baa2» και «Baa3», αντίστοιχα- είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μία υποβάθμιση μετά την κατάρρευση της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου