Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

IIF: Το κούρεμα των καταθέσεων θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκό bank run

Πρόταση που δημιουργεί ένα απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη για την ικανότητα των Ευρωπαίων να διαχειριστούν την κρίση χρέους, χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας στη Γαλλία, Τιμ Ανταμς το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού IIF τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup με τη δημοσιοποίησή της και μόνο προκάλεσε αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters.


«Διαβαίνοντας τον Ρουβίκωνα της παρέμβασης σε ανασφάλιστες καταθέσεις και σπάζοντας τη
ρητή εγγύηση -πείτε το φόρο ή όπως αλλιώς θέλετε- ανοίγει η πόρτα σε κάθε πιθανή εξέλιξη με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Επίσης προσθέτει πως «την επόμενη φορά που θα υπάρξει κρίση σε κάποια από αυτές τις χώρες, οι καταθέτες θα αναρρωτηθούν "γιατί να περιμένω να δω εάν θα εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες;". Νομίζω ότι πραγματικά πρόκειται για ένα απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο, πέραν κάθε αμφιβολίας».

Μάλιστα τόνισε πως την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να πάρει την τελική της απόφαση, οι καταθέτες σε άλλες, μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίζουν να «αδειάζουν» τις καταθέσεις τους.
lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου