Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Handelsblatt: Η Ελληνική κυβέρνηση ζητά χαλάρωση

Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να χαλαρώσει το ζωνάρι του επιβληθέντος προγράμματος, αναφέρει σε σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη αυξάνεται, ενώ, στη συνέχεια, παραθέτει ένα κείμενο επτά σελίδων που εμφανίζει τις επιτυχίες του ελληνικού προγράμματος αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τις πρώτες επιτυχίες στον αγώνα κατά της βαριάς οικονομικής κρίσης. Έχει μπει ο θεμέλιος λίθος ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της ύφεσης”, αναφέρεται σε έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στα χέρια της Handelsblatt. 
 
Σε επτά σελίδες παρατίθενται αριθμοί, που φέρονται να αποδεικνύουν βελτίωση, όπως στην προσαρμογή των δημοσιονομικών. Γίνεται δε παραπομπή στο γεγονός, ότι το κράτος πέτυχε κατά τον Ιανουάριο πρωτογενές πλεόνασμα 415 εκ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πληρωμή των τόκων.

Και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας φέρεται να βελτιώνεται, όπως λέγεται στο έγγραφο. Η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας αυξάνεται. Μόνο τον Δεκέμβριο ανέβηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατά έξι δισ. ευρώ.

Ενόψει των θετικών αυτών σημαδιών, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την χαλάρωση ορισμένων όρων του προγράμματος βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Αθήνα πρότεινε την προσωρινή δραστική μείωση του φόρου στα τρόφιμα. Αυτό υποτίθεται ότι θα στηρίξει τον τουριστικό κλάδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, θα ήταν ένα μήνυμα προς τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια υποφέρει λόγω λιτότητας.

Η τρόικα ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, φέρεται να απορρίπτει επιπλέον παραχωρήσεις. Οι όροι χρηματοδότησης του προγράμματος παραμένουν απαρέγκλιτοι, σύμφωνα με κύκλους των πιστωτών. 
 
Η τρόικα ήταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στην Αθήνα, ώστε να ελέγξει τους όρους καταβολής της επόμενης δόσης. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και θα συνεχισθούν στις αρχές Απριλίου, καταλήγει η εφημερίδα





newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου