Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Απερρίφθη το hair cut μετ' επαίνων - Τί προβλέπει το Plan B της Λευκωσίας

Απερρίφθη μόλις μετά πολλών... επαίνων από το Κυπριακό Κοινοβούλιο η προσπάθεια της Γερμανίας να στραγγαλίσει το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα, αφού λίγα λεπτά πριν με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές η Λευκωσία έδωσε την απάντησή της...

Νέο σχέδιο περί εσωτερικού δανεισμού από τα Ταμεία Πρόνοιας και τους Κύπριους πολίτες φαίνεται ότι επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Plan B της Λευκωσία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προβλέπει, αντί του κουρέματος των
καταθέσεων όλων των καταθέτων Κυπρίων και αλλοδαπών, το δημόσιο να δανεισθεί ένα μεγάλο πόσο από τα αποθεματικά των ταμείων, που αγγίζουν τα 5,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, το πόσο που επρόκειτο να εξοικονομηθεί από το κούρεμα των καταθέσεων έφτανε τα 5,8 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση με αυτό το σχέδιο δεν “πειράζονται” οι καταθέσεις των αλλοδαπών πελατών των τραπεζών (κυρίως των Ρώσων), που εικάζεται ότι υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει κατατεθεί στο τραπέζι πρόταση σύμφωνα με την οποία η Λαϊκή Τράπεζα θα μπορούσε να εκχωρηθεί έναντι μηδενικού τιμήματος σε επενδυτή (δεν διευκρινίζεται εάν αυτός είναι Ρώσος) με την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου την ανακεφαλαιοποίησή της ύψους 2,5 δισ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου