Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Financial Times: Απορρίπτουν οι δανειστές το plan B της Κύπρου

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τα τελευταία σχέδια που εκπόνησε η Κύπρος για να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την έξωση από το ευρώ.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη διάσπαση της Λαϊκής, του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου της χώρας, σε «καλή» τράπεζα, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, και σε «κακή» για τους μεγαλύτερους, περιλαμβανομένων και των Ρώσων καταθετών.

Αρκετά στοιχεία του σχεδίου -όπως η συγκέντρωση 2 δισ. ευρώ από την «εθνικοποίηση» των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων στη βάση της απόδοσης μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο- εξακολουθούν να μη θεωρούνται βάση για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, την Παρασκευή τόνισε τη διαφωνία της Γερμανίας
λέγοντας ότι η εθνικοποίηση των κυπριακών ταμείων δεν είναι αποδεκτή.

«Γίνονται συζητήσεις για την επιστροφή στο αρχικό σχέδιο για εισφορά επί των καταθέσεων, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου», σημειώνει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανία πιστεύει ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα και ηΤράπεζα Κύπρου, είναι ήδη επί της ουσίας χρεοκοπημένες και μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν μόνο με «κούρεμα» (bail-in) των μεγαλύτερων ανασφάλιστων καταθέσεων, πολλές εκ των οποίων ανήκουν σε ξένους, ιδίως από τη Ρωσία.


Βερολίνο εκτιμά ότι μόνο το 20% περίπου των μεγάλων καταθέσεων θα χρειαστεί να «κουρευτεί», με βάση το σχέδιο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που απέρριψε η κυπριακή Βουλή νωρίτερα, εντός της εβδομάδας θα επιβαλλόταν έκτακτη επιβάρυνση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στα ΑΤΜs της Λευκωσίας υπάρχουν το πρωί της Παρασκευής μεγάλες ουρές καταθετών. Ένας Κύπριος αξιωματούχος συνόψισε το κλίμα απελπισίας, υπογραμμίζοντας ότι «περιμένουμε να μας σώσει ένας Μεσσίας και φυσικά δεν υπάρχει».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε σαφές χρονικό περιθώριο στην Κύπρο, με την ανακοίνωση ότι θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες τη Δευτέρα, εάν δεν έχει κλείσει η συμφωνία διάσωσης. Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν αξιωματούχοι, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των εγχώριων τραπεζών, αναγκάζοντας την Κύπρο να αποχωρήσει από το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, εκτός από την απόρριψη της τελευταίας πρότασης προς την Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κύπριου υπουργού οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, και του Ρώσου ομολόγου του, Αντόν Σιλουάνοφ, ολοκληρώθηκαν χωρίς κάποια συμφωνία.

Οι συνομιλίες είχαν στόχο τον επανασχεδιασμό του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. που ωριμάζει το 2016 καθώς και τη συνεργασία στις τράπεζες και την ενέργεια. «Θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο κ. Σιλουάνοφ, μετά τη δεύτερη μέρα των επαφών.

FT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου