Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Eurogroup: «Μαλακά» για Ελλάδα και Κύπρο

Eurogroup: «Μαλακά» για Ελλάδα και Κύπρο
Χωρίς αποφάσεις και αλλά και χωρίς υψηλούς τόνους έληξε το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών των «17» να καλούν την Ελλάδα να «διατηρήσει την ορμή» στις μεταρρυθμίσεις και να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αποδοχή από πλευράς της Λευκωσίας να εξετάσουν «ουδέτεροι παρατηρητές» τις προόδους που έχει κάνει για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίηση των ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης - «έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Φεβρουαρίου», είπε και πρόσθεσε -για να μην ξεχνιούνται στην Αθήνα- ότι «ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να καλύψει και τις απαιτήσεις για τη δόση του Μαρτίου».
Στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Eurogroup αναφέρει μάλιστα ότι καλωσορίζει το γεγονός ότι η
Ελλάδα ξεπερνώντας τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου, προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις με στόχο να εφαρμοστούν στη συνέχεια σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς.
Περί απολύσεων
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά, απέφευγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο στην Ελλάδα και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα η τρόικα για αξιολόγηση του προγράμματος και ότι πρέπει να αναμένουμε το πόρισμά της.
Βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί εντός των στόχων του προγράμματος και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Η μη απόφαση για την Κύπρο
Για το κυπριακό μνημόνιο απόφαση δεν υπήρξε, όπως είχε άλλωστε διαφανεί από μέρες, πέρα από την αποδοχή από πλευράς της νέας κυβέρνησης της Λευκωσίας να επιτρέψει σε «ουδέτερους παρατηρητές» να ελέγξουν τους κανόνες που ισχύουν στην Κύπρο για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», υποχωρώντας ουσιαστικά στις γερμανικές απαιτήσεις.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», ήταν το σχόλιο του Όλι Ρεν, ενώ ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι τον έλεγχο θα τον αναλάβει μια ιδιωτική εταιρία, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Στόχος του είναι, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να κλείσει η δανειακή συμφωνία με την Κύπρο εντός του Μαρτίου. Το ποσό που συζητιέται είναι 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο παραπάνω από το ετήσιο ΑΕΠ του νησιού. 
 http://egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου