Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο γερμανικός Τύπος για την απόφαση του Eurogroup

«Ευφυέστερη και δικαιότερη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την Κύπρο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. 
 Η Handelsblatt διαπιστώνει ότι με μία κίνηση η ευρωζώνη κατάφερε να πετύχει τρία σημαντικά πράγματα: πρώτον να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη, δεύτερον να μην πληγούν οι μικροκαταθέτες και να επιβεβαιωθεί η υπόσχεση της ΕΕ για εξασφάλιση ποσών κάτω από τις 100.000 ευρώ και τρίτον, για πρώτη φορά, η νομισματική ένωση τολμά, όπως σημειώνει, να κλείσει μία χρεοκοπημένη τράπεζα αναγκάζοντας τους πλούσιους επενδυτές και μετόχους να πληρώσουν».
 Όπως εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες «δεν αλλάξει το γεγονός ότι τη μεσογειακή χώρα περιμένουν πολύ δύσκολα χρόνια. Ο καιρός που Ρώσοι, Βρετανοί και Έλληνες πλημμύριζαν τη χώρα με δισεκατομμύρια, μπορεί να έχει παρέλθει οριστικά».
«Η Κύπρος αποφεύγει την επαπειλούμενη χρεοκοπία» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «Η Κύπρος
σώθηκε προς το παρόν» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (tagesschau.de).
H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι μικροκαταθέτες μένουν απείραχτοι, σημαντικές απώλειες για τους μεγάλους πελάτες των τραπεζών».
Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit επισημαίνει ότι «υπάρχει σχέδιο διάσωσης, η κρατική χρεοκοπία αποφεύχθηκε» ενώ «η Κύπρος αποφεύγει τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή» γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt.
Η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), σχολιάζοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Κύπρος δεν πέφτει προς το παρόν στην χρεοκοπία και το οικονομικό χάος. Η (κυπριακή) κυβέρνηση πέτυχε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στις Βρυξέλλες σχεδόν στο τελευταίο λεπτό μία συμφωνία, η οποία θα αποφέρει στη μεσογειακή χώρα ένα δάνειο 10 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Λευκωσία θα καταβάλει μόνη επιπλέον 5,8 δις κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα».
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην επόμενη μέρα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες με περισσότερες αναρτήσεις στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται μία από αυτές, στην οποία σημειώνεται: «Το πακέτο διάσωσης εγκρίθηκε, αλλά στην πρωτεύουσα της Κύπρου κυριαρχεί απογοήτευση. Πολλοί φοβούνται ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας, ανάλογη της Ελλάδας και αισθάνονται εξαπατημένοι από την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου