Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Economist: Το “ηθικό δίλημμα” στην περίπτωση της Κύπρου Ποιος πρέπει να πληρώσει;

Economist: Το “ηθικό δίλημμα” στην περίπτωση της Κύπρου
Η περίπτωση του κυπριακού χρέους αναλύεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οικονομικού περιοδικού The Economist, με τον συντάκτη να κάνει λόγο για έναν “ηθικό κίνδυνο” που απορρέει από την κατάσταση στην Κύπρο και θυμίζει την κατάρρευση της Lehman Brothers.


Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υπερτροφικός και είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί για το υπέρογκο χρέος του, όμως τίθεται το ερώτημα: ποιος πρέπει να πληρώσει;


“Αν “κουρέψεις” το χρέος που οφείλεται στις τράπεζες της χώρας, θα πρέπει να σώσεις τις τράπεζες.
Αν “κουρέψεις” τις ανασφάλιστες καταθέσεις, τότε θα υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης, καθώς οι ανασφάλιστοι καταθέτες και σε άλλες χώρες θα ανησυχήσουν. Και αν “κουρέψεις” το χρέος προς τον επίσημο τομέα, αυτοί θα απαιτήσουν ένα αντίτιμο, στη λογική της λιτότητας. Αυτό το αντίτιμο θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία και θα προκαλέσει αντιδράσεις στους ψηφοφόρους”, εξηγεί ο Economist.


Το πρόβλημα, συνεχίζει το άρθρο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ζήτημα του “ηθικού κινδύνου”, καθώς τόσο οι πιστωτές όσο και οι οφειλέτες στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να “πληρώσουν”: Οι μεν πιστωτές πρέπει να τιμωρηθούν για τον απρόσεκτο δανεισμό τους, οι δε οφειλέτες για το γεγονός ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Το πρόβλημα αυτό αναδείχθηκε με την περίπτωση της Lehman Brothers, όταν οι πιστωτές δε στηρίχθηκαν, με αποτέλεσμα η κρίση να εξαπλωθεί σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. “Όμως  η διάσωση του κάθε πιστωτή είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτό το χάλι”, παρατηρεί το άρθρο του Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου