Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Economist: Ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μέσω ESM

Την ανακεφαλαιοποίηση  των κυπριακών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θεωρεί ως βέλτιστη λύση στην κυπριακή κρίση ο Economist, προειδοποιώντας για τις αμοιβαίες καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε μια έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη.
«Το καλύτερο που θα μπορούσε ίσως να γίνει τώρα είναι η τήρηση της εγγύησης των καταθέσεων, διάσωση άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων με συμμετοχή των πιστωτών (bail-in) και η αύξηση του ύψους των κεφαλαίων διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι οικονομικές υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η αρχική
πρόταση είναι ήδη παρωχημένες. Μόλις ανοίξουν οι τράπεζες θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων και η εποχή της Κύπρου ως «υπεράκτιο χρηματοοικονομικό κέντρο» θα περάσει ανεπιστρεπτί. Το νησί θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές ανάπτυξης, όπως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σε επίπεδο νομισματικής ένωσης, ο Economist θεωρεί ότι οι ανισορροπίες στην πρόσβαση στις πιστώσεις μεταξύ των κρατών μελών μπορούν να εξαλειφθούν μόνο μέσω της σωστής τραπεζικής ενοποίησης και της περιορισμένης αμοιβαιοποίησης του κρατικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου