Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Der Spiegel: Η ακραία λιτότητα ίσως φέρει το πολιτικό τέλος της Μέρκελ

Κύμα αντιδράσεων κατά της απόφασης των Ευρωπαίων να «κουρέψουν» τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο δεν έχει ξεσπάσει μόνο στο νησί, αλλά ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης, στην Γερμανία.

Η δυσαρέσκεια για τις επιλογές της Άνγκελα Μέρκελ, κυρίως η εμμονή της στη σκληρή πολιτική λιτότητας, έχει κάνει ακόμα και μετριοπαθείς στις αντιδράσεις τους «φίλους» της Καγκελαρίου να μην χρησιμοποιούν πια «διπλωματική γλώσσα».

Ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη Μέρκελ ως «τσιγκούνα θεία» που με τη στάση της θα πλήξει στο τέλος τη Γερμανία ως εξαγωγική χώρα.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Σοφών της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ευθέως και δίχως περιστροφές μίλησε για μια

απόφαση που απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse», τόνισε πως έτσι «η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο». Και καταλήγει να προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες»…

Το περιοδικό Der Spiegel, που μέχρι τώρα κρατούσε μια «συντηρητική» στάση στην όλη διαχείριση της κρίσης από την Καγκελάριο, τώρα τη θέτει αυτήν προσωπικά στο … «μάτι του κυκλώνα». Και γράφει πως οι επιλογές της και πρωτίστως οι αντιδράσεις της ασφυκτικής λιτότητας που η ίδια έφερε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ίσως φέρουν το πολιτικό της τέλος»!

Το σχετικό άρθρο υπογράφει ίσως ο κορυφαίος Ευρωπαίος αναλυτής, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ο οποίος τονίζει ότι πια ήρθε η ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπη με εξελίξεις που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως η διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στην Ιταλία, οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που την κατηγορούν ότι η πολιτική λιτότητας που επέβαλλε είναι η βασική αιτία που καθυστερεί την ανάπτυξη και τώρα πια η κυπριακή οικονομία που έτσι όπως την αντιμετώπισε η κυρία Μέρκελ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα του ευρωσκεπτικισμού εντός και εκτός Γερμανίας. Είναι τέτοιος ο προβληματισμός πια για την Μέρκελ που ο Μίνχάου δεν διστάζει να κλείσει το άρθρο του με την ερώτηση «εάν θα καταρρεύσει πριν ή μετά τις εκλογές».

Αντίθετος στη συμμετοχή των μικροκαταθετών στην χρηματοδότηση της διάσωσης της Κύπρου εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής, υποστήριξε ότι «θα ήταν πιο έξυπνο να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες στην τελική λύση για την Κύπρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος να καθίστανται υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες και υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έπρεπε να είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι δύο υπουργοί της Μέρκελ όχι απλώς διαφοροποιούνται, αλλά δημοσίως χαρακτηρίζουν «όχι έξυπνη» την πολιτική της…

http://www.zoomnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου