Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

CNBC: Η Μόσχα κόβει(;) στο Βερολίνο την προμήθεια ενέργειας...

Την άποψη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει την εκδίκησή της από τη Γερμανία για την απόφαση να κουρευτούν οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες – κάτι που θα κοστίσει στη Μόσχα δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων και επενδύσεων στη  μεγαλόνησο – εκφράζουν οικονομικοί αναλυτές μιλώντας στο CNBC. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Μέσω του ρωσικού  εμπάργκο στην παροχή ενέργειας προς τη χώρα της Καγκελαρίου Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες η γερμανική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για το κούρεμα των καταθέσεων.

Η πρωτοφανής συμφωνία του Eurogroup  της περασμένης Παρασκευής περιγράφεται ως “συγκαλυμμένη” κίνηση της Γερμανίας και των Ευρωπαίων εταίρων της να πατάξουν αυτό που αντιλαμβάνονται ως ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.


Το 20% των συνολικών αποθεμάτων των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από ρωσικά κεφάλαια, ενώ πολλές είναι και οι ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα την Κύπρο. Η Ρωσία έχει επίσης χορηγήσει στην Κύπρο δάνειο ύψους περίπου 2,5 δισ. Ευρώ, το οποίο η Κύπρος επιδιώκει να επιμηκύνει.

Η ρωσική ηγεσία έχει ήδη καταδικάσει την πρόταση. Ο Ρώσος πρόεδρος τη χαρακτήρισε χθες “άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη” κίνηση, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ  πρόσθεσε: “Κάποια μέλη της ΕΕ λαμβάνουν παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Εννοώ την Κύπρο. Ειλικρινά μοιάζει με κατάσχεση ξένων χρημάτων”.

Όπως αναφέρει ο Steve Keen, καθηγητής Οικονομικών  στο πανεπιστήμιο Western Sydney, στο CNBC η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα, εξαιτίας αυτού που αντιλαμβάνεται ως επίθεση προς τους πολίτες της και τα χρήματά τους.

"Εάν βάλετε στο στόχαστρο τους Ρώσους, τι θα εμποδίσει τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας να επιβεβαιώσει τη φήμη του, αποφασίζοντας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέχρι να υπάρξει διόρθωση;”, διερωτάται ο  Keen.

"Εάν αποφασίσετε να 'χτυπήσετε' το ξέπλυμα χρήματος, τότε κάντε το απευθείας. Μην κάνετε τους Κύπριους αγρότες και τους μικρούς επιχειρηματίες  συμμέτοχους στην καμπάνια σας κατά των Ρώσων ολιγαρχών”, προσθέτει.

Όπως μάλιστα θυμίζει ο Keen, η Ρωσία είχε ξαναπαίξει το ίδιο χαρτί στο παρελθόν, όταν το 2009 ο βασικός ρωσικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η κρατική Gazprom, είχε μειώσει την παροχή προς τους Ευρωπαίους, κατά τη διάρκεια  αντιδικίας με ουκρανική εταιρεία ενέργειας.

Και αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 36%  των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία για να αντιληφθεί ότι η Μόσχα κρύβει στο μανίκι της έναν πραγματικό άσο. 
 lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου