Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Συρία: Η CIA βοηθά τους αντικαθεστωτικούς (με πληροφορίες)


Η CIA έχει επεκτείνει το ρόλο της στη Συρία παρέχοντας πληροφορίες σε ορισμένες μη ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις για να τις βοηθήσει να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ".
Επικαλούμενη νυν και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτή η νέα βοήθεια αντανακλά μια αλλαγή προσέγγισης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα έναντι της συριακής αντιπλίτευσης, έστω κι αν ο πρόεδρος εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβουν οι ΗΠΑ οποιονδήποτε πιο προωθημένο ρόλο.
Η CIA δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα όταν της το ζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Με την επιλογή της να προσφέρει υποστήριξη σε ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις, η αμερικανική
κυβέρνηση επιδιώκει να εμποδίσει την αύξηση της ισχύος ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα.
Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα θεωρείται ύποπτο για σχέσεις με την Αλ-Κάιντα και ότι δέχεται στους κόλπους του ολοένα και περισσότερους μαχητές από το Πακιστάν, αναφέρεται στο δημοσίευμα της "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ".
Εξάλλου η CIA έστειλε πράκτορες στην Τουρκία για να βοηθήσουν στην επιλογή των ανταρτών που λαμβάνουν τα φορτία όπλων από τους συμμάχους τους στον Κόλπο, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα. Οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνουν την ανησυχία ότι ορισμένα από τα όπλα αυτά μπορεί να πέσουν στα χέρια των ισλαμιστών.
Οι αρχηγοί της συριακής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως η CIA συνεργάζεται επίσης με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας για την εκπαίδευση των ανταρτών στη χρήση αυτών των όπλων και στο να εντοπίζουν τις απόπειρες διείσδυσης στοιχείων φιλικών προς τον Άσαντ στους κόλπους της αντιπολίτευσης
e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου