Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κορεσμένα λίπη: Φίλοι ή εχθροί ; Μια έρευνα που έρχεται να ανατρέψει ό, τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις καρδιοπάθειες

Κορεσμένα λίπη: Φίλοι ή εχθροί ;
Μια ανατρεπτική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας έρχεται να αμφισβητήσει την γνώση ετών, σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία θεωρούνταν μέχρι σήμερα “συνήθεις ύποπτοι” για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ερευνητές από εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλους οργανισμούς, ανέλυσαν τα στοιχεία μιας μεγάλης αυστραλιανής έρευνας που εκπονήθηκε κατά την περίοδο 1966-1973, όπου μελέτησαν δυο ομάδες ανθρώπων οι οποίοι έπασχαν από κάποια καρδιακή νόσο. Η μια ομάδα αύξησε την πρόσληψη πολυακόρεστων Ω6 λιπαρών οξέων στην ημερήσια κατανάλωση τροφής κατά 15%, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κορεσμένα λίπη κατά 10%. Αντίθετα η άλλη ομάδα δεν έκανε καμία αλλαγή στις διατροφικές της συνήθειες. Τα άτομα που αύξησαν τα πολυακόρεστα λιπαρά, είχαν μια
μείωση στα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης κατά 13% ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από ένα έμφραγμα συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν καμία διατροφική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δεν αναλύθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς την περίοδο, που διεξήχθη η έρευνα, δείχνουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν μεν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, από την άλλη πλευρά όμως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σάουθάμπτον της Μ. Βρετανίας, που έκαναν τη μετα-ανάλυση της έρευνας, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή σε όλο το σώμα.
Η φλεγμονή αυτή ενδέχεται να ξεκινήσει από την καρδιά και να αντισταθμίσει έτσι τα “καλά” στοιχεία των ελαίων. “Δεν κατανοούμε πλήρως πώς η αυξημένη χοληστερόλη συμβάλλει στις καρδιοπάθειες. Μάλλον η σχέση χοληστερίνης και καρδιακών παθήσεων δεν είναι τόσο ισχυρή όπως νομίζαμε τόσα χρόνια”, τόνισε ο καθηγητής Φίλιπ Κάλντερ. Αυτή η οπτική όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, προσδίδει αξιοπιστία σε άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι μια διατροφή΄”κολλημένη” στα ιχθυέλαια, δεν προστατεύει απαραίτητα από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς επίσης και ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να ζουν περισσότερο από εκείνους που ζυγίζουν λιγότερα κιλά. Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Κάλντερ, “η νέα ανάλυση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους στη μείωση της χρήσης των φυτικών ελαίων, αντικαθιστώντας τα με ζωικά λίπη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα”.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου