Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Λουξεμβούργο: Δεν έχει δικαίωμα η Γερμανία να μας λέει ποιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε...



Η Γερμανία διψά για ηγεμονία στην Ευρώπη και δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στην Κύπρο ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα ακολουθήσει, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο. Το Λουξεμβούργο τηρεί ιδιαίτερα φιλική στάση απέναντι στην Κύπρο σε αυτή την κρίση, μάλλον γιατί φοβάται ότι θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε παρόμοια θέση.

Όπως η Κύπρος, έτσι και το Λουξεμβούργο έχει έναν υπερμεγέθη τραπεζικό κλάδο, χαμηλούς φόρους και χαλαρό εποπτικό πλαίσιο, το οποίο καθόλου δεν αρέσει στη Γερμανία και στη Γαλλία. Η Γερμανία επιμένει ότι η κρίση “σκότωσε” το επιχειρηματικό μοντέλο
της Κύπρου, που στηριζόταν στους χαμηλούς φόρους και την προσέλκυση μεγάλων ξένων καταθέσεων. “Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν άλλες χώρες στην ΕΕ”, είπε ο Jean Asselborn, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, στο Reuters. “Δεν πρέπει, υπό την κάλυψη τεχνικών οικονομικών θεμάτων, να 'πνίγονται' άλλες χώρες. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν μπορούν να λένε 'χρειαζόμαστε χρηματοοικονομικά κέντρα σε αυτές τις τρεις μεγάλες χώρες, και οι άλλοι πρέπει να σταματήσουν'”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου