Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Προς νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση η Ιταλία Ο Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο εξετάζει το ενδεχόμενο, ως λύση για το πολιτικό αδιέξοδο


Προς νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση η Ιταλία

Ο Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο εξετάζει τον διορισμό νέας κυβέρνησης με επικεφαλής κάποιον  τεχνοκράτη μη-πολιτικό,  σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ο Ναπολιτάνο εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ως μία λύση για να βγει η Ιταλία από το πολιτικό αδιέξοδο και να αποφευχθεί ένας νέος γύρος εκλογών.
Μια τέτοια λύση αναμένεται τελικά να αποφασιστεί, εάν  ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Μπερσάνι αποτύχει  να σχηματίσει κυβέρνηση (σενάριο ολοένα και πιο ορατό), αφού πάρει την εντολή από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Την ίδια ώρα,με νέα παρέμβασή του μέσω Διαδικτύου, ο Μπέπε Γκρίλο απέρριψε κάθε ενδεχόμενο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) να υποστηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως είχε εννοηθεί εσφαλμένα χθες, στη συνεδρίαση των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών του M5S .
 "Τα Πέντε Αστέρια δεν θα δώσουν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, ούτε δήλωσαν ποτέ κάτι τέτοιο" έγραψε στο ιστολόγιό του σήμερα ο Γκρίλο.
"Δεν υπάρχουν στην φύση κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Υπάρχουν μόνον πολιτικές κυβερνήσεις, που
υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Μια κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό αποτελεί φύλλο συκής για να μην φανούν οι πραγματικές
ευθύνες από την διακυβέρνηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς" αναφέρει χαρκτηριστικά.
Οι επίσημες διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν όπως ορίζει το Σύνταγμα, αφότου ανοίξει ξανά η βουλή στις 15 Μαρτίου . Η βουλή δεν μπορεί να ανοίξει νωρίτερα, γιατί τότε η επίσημη επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα ιταλικά δικαστήρια δεν θα γίνει εγκαίρως.
"Ενισχυμένος" ο Γκρίλλο σε νέα δημοσκόπηση
Εν τω μεταξύ, η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση δίνει ακόμα περισσότερη “δύναμη” στον αδιάλλακτο Μπέπε Γκρίλλο καθώς δείχνει ότι -αν γινόταν τώρα εκλογές- το Κίνημα των 5 Αστέρων θα έπαιρνε ακόμα καλύτερα ποσοστά και θα άγγιζε το 28,5%. Στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου,  το Κίνημα έλαβε 25,6%.
Παράλληλα, βέβαια, ενισχύονται σημαντικά τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όσο και ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα οποία εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα,  με 31,9% έναντι 31%.
Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Lorien Consulting που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο affaritaliani.it , "βυθίζεται" ο κεντρώος πόλος του Μάριο Μόντι και "εξαφανίζονται" οι σύμμαχοί του.Συγκεκριμμένα, η κεντρώα συμμαχία που υποστηρίζει τον Μάριο Μόντι και η οποία κατρακυλά  στο 5,6% από 10,6% που απέσπασε στις εκλογές. Η Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι πέφτει στο 5% από 8,3% στις κάλπες.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου