Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Έκοψαν τη μεταφορά μαθητών!

Έκοψαν τη μεταφορά μαθητών!Διακόπηκε από τη Δευτέρα η δωρεάν μεταφορά μαθητών στα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών, ενώ χειρόφρενο τραβούν από την προσεχή Τετάρτη λεωφορεία των ΚΤΕΛ και ταξί που μεταφέρουν μαθητές σε Φλώρινα και Καστοριά.
Εκατοντάδες παιδιά δεν πήγαν στις σχολικές αίθουσες, όσα μετακινήθηκαν πλήρωσαν κανονικά εισιτήριο, ενώ ορισμένα σχολεία δεν λειτούργησαν, καθώς οι σύλλογοι γονέων κήρυξαν αποχή ή δεν έστειλαν τα παιδιά τους στα μαθήματα, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική ασυνέπεια του κράτους απέναντι στους μεταφορείς.
Τα σοβαρότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε περιφερειακά σχολεία ορεινών περιοχών, όπου οι μαθητές δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν. Μόνο στην Π.Ε. Κοζάνης έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 παιδιά δημοτικών σχολείων που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σχολείο, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Γκαμπούρα, «με την ολοκλήρωση της καταγραφής
μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός».
Το 1ο και 2ο δημοτικά σχολεία Μουρικίου, του δήμου Εορδαίας παρέμειναν σήμερα κλειστά, επειδή οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κήρυξαν πενθήμερη αποχή. Επίσης, οι γονείς των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Πτολεμαΐδας δεν άφησαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό. Το ίδιο έπραξαν και γονείς στην Κάτω Κώμη και σ' άλλες περιοχές, οι οποίοι δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αντιθέτως, η πλειονότητα των μαθητών μετακινήθηκε πληρώνοντας εισιτήριο ή τη μεταφορά τους ανέλαβαν οι ίδιοι οι γονείς.
Οι εκπρόσωποι των μεταφορέων είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι θα διακόψουν τη μεταφορά μαθητών, αν δεν καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν πάρει πίσω το υπουργείο Οικονομικών τη νέα μείωση της τάξης του 20% των συμβάσεων για το 2013, οι οποίες ήταν μειωμένες έτσι κι’ αλλιώς κατά 17%. Τα ΚΤΕΛ Αστικών – Υπεραστικών Γραμμών και τα σωματεία ιδιοκτητών Ταξί Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Οι Μεταφορείς της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που εκτελούμε το έργο της μεταφοράς των μαθητών της περιοχής μας, ανακοινώνουμε και ενημερώνουμε με βαθιά λύπη μας το επιβατικό κοινό, γονείς και μαθητές, ότι από την Δευτέρα 4/3/2013 πρόκειται να διακόψουμε την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών.
»Στην απόφασή μας αυτή εξαναγκαστήκαμε από τη συνεχιζόμενη άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων, βεβαιωμένων, υφιστάμενων και τιμολογημένων αμοιβών μας, οι οποίες όχι μόνο δεν αμφισβητούνται, αλλά έχουν βεβαιωθεί ήδη από τις αρμόδιες Αρχές. Η άρνηση αυτή καταβολής εξωθεί όλους εμάς στην οικονομική καταστροφή, διότι πλέον έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο πίστωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλοντας καθημερινά μισθούς, αξία καυσίμων, λειτουργικά έξοδα χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Δυστυχώς όμως πλέον φτάσαμε στο ύστατο σημείο και διακινδυνεύουμε την οικονομική μας επιβίωση με αποκλειστική υπαιτιότητα των αρμόδιων αρχών.
Έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών της απόφασής μας αυτής ζητούμε συγγνώμη από τους γονείς και μαθητές, των οποίων το συμφέρον προτάσσουμε πάντοτε, για όποια ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει η απόφασή μας αυτή».
Τα χρέη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στους μεταφορείς ανέρχονται σε 9.675.554 ευρώ. Ειδικότερα, η Π.Ε. Κοζάνης οφείλει 3.894.411, η Π.Ε. Γρεβενών 2.536.931, η Π.Ε. Φλώρινας 2.126.544 και η Π.Ε. Καστοριάς 1.117.667 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου