Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στον «αέρα» οι απολύσεις



Την ώρα που εντείνονται οι φήμες για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι τα πάντα είναι στον «αέρα». Εξερχόμενος μάλιστα χθες το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον κ. Σαμαρά, καθώς ερωτηθείς κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη εγκαίρως απάντησε «θα δείξει», αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Σχετικά δε με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επισήμανε ότι αυτές συνεχίζονται, δίχως πάντως να σχολιάσει κάτι παραπάνω.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων περικοπών θέσεων του Δημοσίου τόσο στα υπουργεία, που δεν έχει γίνει ακόμα αυτό, όσο και σε φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ως κρίσιμα ζητήματα για την τρόικα, όπως προέκυψε μετά την τελευταία επίσκεψη
των εκπροσώπων της στην Ελλάδα, αναδεικνύονται η μείωση του προσωπικού και το πρόγραμμα κινητικότητας. Οι υπάλληλοι από τις θέσεις που καταργούνται θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και θα επιλέγουν αμέσως μετά ποια από τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει θέλουν να καλύψουν.

Επιπλέον, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συνεργασία του ΑΣΕΠ. Στο στόχαστρο του ΑΣΕΠ πρόκειται να μπουν κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν προσληφθεί με διαδικασίες διαγωνισμού.

Πρόκειται, κυρίως, για υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν από το 2000 ή εργάζονται στις περιφέρειες και στους δήμους. Ο αριθμός υπολογίζεται να είναι από το 10% έως το 20% των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2014 οι υπάλληλοι που θα πάρουν τον δρόμο της απόλυσης θα είναι από 2.500 έως 5.000.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από την «κυριακάτικη δημοκρατία» των διαλόγων που υπήρξαν μεταξύ του κ. Μανιτάκη και της τρόικας.

Πιο συγκεκριμένα, διάλογοι και σκηνές απείρου κάλλους εξελίχθηκαν μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και της τρόικας αναφορικά με το μείζον θέμα των απολύσεων που έβαζαν στην ατζέντα των συζητήσεων οι πιστωτές μας και των αντιπροτάσεων, μη τεκμηριωμένων τις περισσότερες φορές, που κατέθετε ο υπουργός.

Το σχέδιο πάντως που παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης, αν και προέβλεπε ότι με τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα, μαζί με τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων, και την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου κινητικότητας θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος τόσο για περικοπές όσο και για συρρίκνωση προσωπικού, δεν έπεισε την τρόικα.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου