Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

«Δεν κάναμε μέτωπο με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας»

FF76AD5B5315C5A716286C7C40C352FBΗ συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Ελλάδας ποτέ δεν είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε την Πέμπτη, ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του διεθνούς Τύπου το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ μετά την απολογία Ισραήλ προς την Τουρκία για το επεισόδιο με το «Μάβι Μαρμαρά», ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «πολλοί έχουν δει λανθασμένα τη συνεργασία μας με το Ισραήλ και ίσως με την συμμετοχή της Ελλάδας, ότι είχε ως σκοπό ή ήταν ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας».
Διευκρίνισε ότι «δεν ήταν και ποτέ δεν σκόπευε να είναι. Δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτό».
Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκονται σε επαφή και θα έχουν επαφές με τις ισραηλινές αρχές όσον αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών, πράγμα που
επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ήταν και αυτός παρών στην ενημερωτική συνάντηση.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την αντίδραση της Τουρκίας στο θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης, είπε ότι «δεν νομίζω ότι η Τουρκία δικαιολογείται να αντιδρά αν εσωτερικά έχουμε εκδώσει νόμο μέσω του οποίου καλούνται οι πολίτες να κάνουν δωρεές με αντάλλαγμα ομόλογα που θα πληρωθούν μελλοντικά όταν αρχίσουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο να έρχονται στη χώρα».
Έφερε το παράδειγμα του ηλεκτρισμού και του γεγονότος ότι για χρόνια τα κατεχόμενα αντλούσαν ηλεκτρισμό από τις ελεύθερες περιοχές λέγοντας πάντοτε ότι «ο λογαριασμός θα πληρωθεί όταν λυθεί το Κυπριακό».
«Με τον ίδιο τρόπο θα πληρώσουμε κι εμείς το λογαριασμό όσον αφορά στο φυσικό αέριο», είπε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και ότι θα υπάρξει διαμοιρασμός όταν επιλυθεί το Κυπριακό.
Κληθείς να πει πώς θα εμποδίσει η Κυβέρνηση τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία όσον αφορά στο Κυπριακό με επαφές της στον ΟΗΕ και ούτω καθεξής, ο κ. Κασουλίδης είπε «αφήστε τους να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι καλό για τους ίδιους να πράξουν».
«Θα απαντήσουμε σε όλες αυτές τις κινήσεις», αλλά θα προσπαθήσουμε να μην ακολουθήσουμε μια προσέγγιση «οφθαλμός αντί οφθαλμού».
Η ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών δεν είναι κάτι που μας αρέσει, σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble θα γίνει το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το κατά πόσο η Κυβέρνηση μελετά πιθανή προπώληση του φυσικού αερίου. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου