Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αποθέωση του αποτυχημένου από τα πράσινα «φαντάσματα»



Την μπουκιά από το... στόμα πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και αυτό γιατί με την εμφάνιση γκεστ σταρ που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός στο ΣΕΦ το απόγευμα του Σαββάτου στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τη φιέστα του Βενιζέλου σε... κηδεία, και μάλιστα εις διπλούν. Συγκεκριμένα, εκτός από την υποδοχή Μεσσία που έκαναν στον Παπανδρέου το Σάββατο οι σύνεδροι, ακολούθησε και «μπιζάρισμα» την Κυριακή, που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε να ψηφίσει για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Το σκηνικό «πάγωσε» τους ανθρώπους του Βενιζέλου, που δεν πήγε καν στην... υποδοχή του κ. Παπανδρέου, και η δημόσια τηλεόραση δεν κάλυψε ζωντανά την είσοδο του πρώην πρωθυπουργού, για να μη... στενοχωρήσει την Ιπποκράτους. Οι σύνεδροι φώναζαν το όνομά του («Παπανδρέου, Παπανδρέου») και συνθήματα («το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», όπως και το («Να τος, να τος ο πρωθυπουργός). Από τη στιγμή που έφτασε ως την είσοδό του στην αίθουσα του συνεδρίου, ο Γ. Παπανδρέου συνοδευόταν από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στον δρόμο του.

Κατά την είσοδό του στην αίθουσα, στο βήμα είχε ανέβει ήδη ο πρώην υπουργός Πολιτισμού
Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αναγκάστηκε να καθυστερήσει την έναρξη της ομιλίας του, και η διαδικασία διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά, καθώς οι παριστάμενοι, όρθιοι οι περισσότεροι και χειροκροτώντας, υποδέχτηκαν τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Κυριακή. Με το που είδαν οι σύνεδροι τον πρώην πρωθυπουργό, έπεσαν πάνω του ζητώντας να βγουν φωτογραφία μαζί του, επαναλαμβάνοντας στιγμές του Σαββάτου.

Τα σοκ όμως για τον κ. Βενιζέλο δεν είχαν σχέση μόνο με την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου. Στα θέματα ουσίας είδε το βενιζελικό στρατόπεδο να κατεβαίνει διασπασμένο και πολυκερματισμένο στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ το «χαϊδεμένο» του παιδί, τον Νίκο Ανδρουλάκη (μαζί με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο) να ετοιμάζεται να γίνει πατροκτόνος, μια και κατέβασε δύο προτάσεις που ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς που είχε η Ιπποκράτους. Η μια πρόταση καθιέρωνε ασυμβίβαστο μεταξύ των εχόντων θέση στον κρατικό μηχανισμό και η δεύτερη αφορούσε την ποσόστωση στη σταυροφορία για την Κεντρική Επιτροπή. Αποτέλεσμα, ο απόλυτος αιφνιδιασμός της ηγεσίας που αναγκάστηκε (όσο και να διέρρεε ότι το γνώριζε ο πρόεδρος) να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια που είχαν τυπωθεί και να καθυστερήσει η ψηφοφορία. Δύο, δηλαδή, επίσημες προτάσεις του κ. Βενιζέλου είχαν ανατραπεί.

Οσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν τόλμησε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση για τη συμμετοχή ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αρκέστηκε να διαπιστώσει ότι η εισήγησή του έγινε ομόφωνα δεκτή σε σχέση με τη διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, χαρακτηρίζοντας το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «εθνικό πολιτικό γεγονός».


Νίκος Ελευθερόγλου
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου