Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μέρκελ: Φταίνε όλοι όσοι έχουν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες Υπεύθυνοι είναι όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών


Μέρκελ: Φταίνε όλοι όσοι έχουν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες

Υπεύθυνοι είναι όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο, δήλωσε το Σάββατο το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε παρέμβαση της για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Μιλώντας σε  προεκλογική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ, η  Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου" και πρόσθεσε ότι "με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό".
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε δήλωσή του αναφέρει
πως "δεν είναι υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για την κακοδιαχείριση". Παράλληλα,  σε δηλώσεις του στη "Welt am Sonntag" τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για "τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης".
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. "Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια" δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: "Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000".
Στο μεταξύ, να εγκρίνει κατ’ αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφερε, ενημερώνοντας νωρίτερα την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός για την Κύπρο, που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου