Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ανα καταθέτη το κούρεμα των καταθέσεων στην Κυπρο


ANA-KATATHETI-KOUREMA

Στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εργάζονται ώστε την Τρίτη να ανοίξουν κανονικά οι τράπεζες, μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα λειτουργήσουν, όσον αφορά τους περιορισμούς που θα τεθούν στις συναλλαγές, ενώ σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.
 Οσον αφορά τη Λαική, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στυλιανίδης είπε ότι το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαική Τράπεζα στον ΕΛΑ, προς το παρόν παγώνει. Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης
ρευστότητας.
Σε σχέση με το «κούρεμα», που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%. Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστούν» .
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει «κούρεμα» 30 με 40% και στη Λαϊκή Τράπεζα , ώστε να διασωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου, ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό με την ΕΚΤ.
Στο μεταξύ η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναμένει απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ , Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες. Ανέφερε μάλιστα πως τα μέλη της ΕΤΥΚ θα εργαστούν και πέραν του ωραρίου, εάν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ώστε να επέλθει ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο κύριος Χατζηκωστής επεσήμανε πως στην εργασία τους θα μεταβούν και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, διότι ουδείς υπάλληλο έχει απολυθεί και ούτε θα απολυθεί χωρίς την έγκριση της ΕΤΥΚ.

πηγη:Ημερησία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου