Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Έρχεται θύελλα με το χαράτσι…

Όχι, προφήτες δεν είμαστε αλλά τη Δευτέρα οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν με λίβελους κατά της κυβέρνησης ενώ όλα τα κανάλια θα παίζουν και θα ξαναπαίζουν το θέμα με το χαράτσι στα ακίνητα.
Από τη Δευτέρα, και μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει τελικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα δέχονται απανωτά χαστούκια από εχθρούς και φίλους. Και θα δώσουν πάτημα και στον Τσίπρα να φωνάζει στα κανάλια αλλά και στον Βενιζέλο (αυτός έχει δικαίωμα δια να ομιλεί;) και τον Κουβέλη να βάζουν θέμα κυβερνητικής συνοχής.
Εδώ και δύο μήνες έχουμε φάει χιλιάδες εργατοώρες, κι εμείς και το οικονομικό επιτελείο και διάφοροι φορείς, για το πώς θα εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Δεν ήταν κάτι καινούργιο και ξαφνικό. Από πέρυσι υπήρξε η δέσμευση ότι θα αντικαταστήσει το χαράτσι που επιβλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να σωθεί η χώρα, όπως είχε πει τότε ο τσάρος της οικονομίας, κ. Βενιζέλος. Ένας έκτακτος φόρος ήταν που υλοποιήθηκε πρόχειρα και που μπήκε μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
προκαλώντας βροχή προσφυγών. Τελικά κρίθηκε μεν συνταγματικός ο φόρος για λόγους εθνικής σωτηρίας, αλλά ήταν αντισυνταγματικό το να κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πλήρωσε. Έτσι, καμιά 500αριά χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν πέρυσι και ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι δεν πληρώνουν φέτος.
Ακόμη και μ΄ αυτή την κατάσταση, πάντως, τα έσοδα ήταν ικανοποιητικά και μάλιστα κάποιοι πανηγύριζαν διότι είναι, όπως έλεγαν, ο πιο επιτυχημένος φόρος των τελευταίων ετών. Φανταστείτε, κάποιοι πανηγυρίζουν ακόμη γιατί πέτυχαν να εισπράξουν το φόρο. Εν πάση περιπτώσει.
Όμως, ήταν ένα χαράτσι εξαιρετικά άδικο αφού εκατομμύρια ιδιοκτήτες πλήρωσαν μεγάλα ποσά για το σπίτι που έχουν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα τεκμήρια και υπάρχει και ο ΦΑΠ για περιουσίες πάνω από 200.000 ευρώ.
Επίσης, όλοι μας πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη κάθε μήνα και μια σειρά από άλλους φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Ο ΕΕΤΗΔΕ ήταν και είναι επομένως ένας κεφαλικός φόρος. Να δεχθούμε ότι έπρεπε να σωθεί η χώρα και τον πληρώσαμε. Εντάξει. Όμως, φτάνει πια με την κοροϊδία. Είχαν πει ότι το 2013 θα υπάρχει ένας ενιαίος και δικαιότερος φόρος. Αν δε μπορούν να τον υλοποιήσουν δε φταίει ο κοσμάκης που θα πληρώσει 4 και 5 φορές περισσότερο φόρο αν το «χαράτσι» διατηρηθεί και φέτος.
Και ποιος μας εγγυάται ότι και του χρόνου δε θα έρθει κάποιος και θα κρατήσει τον φόρο γιατί έτσι θέλει η τρόικα ή γιατί δεν εισπράττεται αλλιώς προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία; Είναι αυτή φορολογική πολιτική και σταθερό πλαίσιο ώστε να έρθουν οι ξένοι επενδυτές; Ξέρουν τι φόρους θα βρίσκουν κάθε φορά;
Προφανώς αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και πρέπει να λυθούν άμεσα διότι είναι σίγουρο ότι η υπόθεση που άνοιξε θα πλήξει καίρια την κυβέρνηση. Άλλωστε, με τους συνεχείς φόρους, τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (που θα αυξηθούν κι άλλο από τον Ιούνιο) και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι σχεδόν αδύνατο να πληρωθεί το χαράτσι.
Και στο κάτω – κάτω δε μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυραίοι που το σπίτι τους δεν τους ανήκει αφού είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα, να καλούνται να βγάλουν για ακόμη μια φορά τα κάστανα από τη φωτιά.
Η πλάκα είναι ότι η τρόικα ζητά χαράτσι και για φέτος την ίδια στιγμή που κάνουμε μεγάλη κουβέντα για το πώς θα πληρωθούν τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο απόλυτος παραλογισμός με λίγα λόγια.
Γι’ αυτό το λέμε και να το προσέξουν. Έρχεται θύελλα με το χαράτσι διότι είναι και πλήρης ανατροπή όλων των υπεσχημένων. Eίπαμε, προφήτες δεν είμαστε, αλλά η φωνή της συνείδησης.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου