Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την Κύπρο


Το γύρο του κόσμου κάνουν από το πρωί τα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο. Ο διεθνής Τύπος καλύπτει λεπτό προς λεπτό της εξελιξεις στη Μεγαλόνησο.

Σε ανταπόκρισή του, το πρακτορείο Reuters με τίτλο «Οι καταθέτες αναγκάζονται να πληρώσουν», κάνει λόγο για απόφαση άνευ προηγουμένου, καθώς οι ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών ανάγκασαν τους καταθέτες να συνεισφέρουν για τη διάσωση της Κύπρου.

«Η αρχική δυσπιστία της απόφασης προκάλεσε έπειτα μεγάλη οργή», γράφει το πρακτορείο, αναφερόμενο στο πλήθος καταθετών που έσπευσαν στα Συνεργατικά Ιδρύματα και στα ΑΤΜ για να αποσύρουν τα ποσά των τραπεζικών τους λογαριασμών. Ωστόσο, οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς τα Συνεργατικά Ιδρύματα ήταν κλειστά και το ηλεκτρονικό σύστημα
εξυπηρέτησης πελατών έχει παγοποιηθεί, μετά από οδηγία που δόθηκε.

Το Reuters φιλοξενεί οργισμένες δηλώσεις καταθετών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κάνουν τις αναλήψεις ποσών, τις οποίες σκόπευαν. «Είμαι εξαιρετικά οργισμένη. Δούλευα για χρόνια και χάνω τα λεφτά μου λόγω των Γερμανών και των Ολλανδών», δήλωσε 54χρονη Αγγλοκύπρια, η οποία επέστρεψε στο νησί στα μέσα του 2012 με τις καταθέσεις της. «Αποκαλούν την Κύπρο, Σικελία, χώρα της Μαφίας. Εδώ δεν είναι Σικελία, είναι Κύπρος. Αυτό που κάνουν είναι απλή και καθαρή κλεψιά», είπε συνταξιούχος.

Το BBC στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «για πρώτη φορά σε ένα σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, καταθέτες έρχονται αντιμέτωποι με εισφορά από τις αποταμιεύσεις τους». Πρώτο θέμα αποτελούν τα τεκτενόμενα στην κύπρο και στον ιστότοπο του CNN που παρουσιάζει το θέμα με τίτλο: «Κύπρος: μια μικροσκοπική χώρα, ένα τεράστιο σχέδιο διάσωσης».

«Η σωτηρία της Κύπρου αντιμετωπίζεται ως κριτική για τη σταθερότητα του ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου