Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σφοδρές συγκρούσεις κοντά στα υψώματα του Γκολάν

sgolan 2Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα σε μια περιοχή μεταξύ της Δαμασκού και των Υψωμάτων του Γκολάν, σε ένα νέο μέτωπο που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών αναφέρει το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και με ακτιβιστές, οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα στρατόπεδο όπου σταθμεύει η Ρεπουμπλικανική Φρουρά και η Τέταρτη Μηχανοκίνητη Μεραρχία, της οποίας ηγείται ο αδελφός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Μάχερ. Το στρατόπεδο αυτό βρίσκεται στο Χαν Σέιχ και απέχει 6 χιλιόμετρα από τα περίχωρα της Δαμασκού.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ένας καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων.
Ένας ακτιβιστής από τη γειτονική πόλη Τζεντεϊντέτ είπε ότι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους
λόφους γύρω από το Χαν Σέιχ και εξαπολύουν επιθέσεις με εκτοξευτήρες ρουκετών, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους αντάρτες που έχουν περικυκλώσει το στρατόπεδο. "Μέτρησα έως και 20 εκρήξεις το λεπτό στο Χαν Σέιχ" είπε ο ακτιβιστής αυτός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ένας από τους διοικητές των ανταρτών είπε ότι δύναμη 1.000 ανδρών έχει αναπτυχθεί στο Χαν Σέιχ, το οποίο απέχει 25 χλμ. από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες επιτέθηκαν και σε θέσεις του στρατού στην πόλη Κουνέιτρα, κοντά στη γραμμή εκεχειρίας με το Ισραήλ αλλά και νοτιότερα, κοντά στο Γκολάν.
"Στόχος είναι να διακοπεί η τροφοδοσία της Κουνέιτρα", είπε, προσθέτοντας ότι και οι επιχειρήσεις στο Χαν Σέιχ έχουν ως βασικό στόχο να ελαττωθεί η πίεση στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού, τον θύλακα των ανταρτών που εδώ και δύο μήνες πολιορκείται από το στρατό.
Σε άλλες συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο χωριό Τζουσίεχ, στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο, σκοτώθηκαν τέσσερις αντάρτες, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτών "σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και πιάστηκαν όμηροι" κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών.
Όπως γίνεται σχεδόν καθημερινά την τελευταία περίοδο, ένα πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε τη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς ενώ ένας δρόμος, στα νοτιοδυτικά της πόλης αυτής, που συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια, έκλεισε εξαιτίας των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών.
Στη βορειοδυτική Συρία, δέκα στρατιώτες της στρατιωτικής βάσης αλ Χαμιντίγε λιποτάκτησαν και κατέφυγαν σε ένα χωριό στα ανατολικά της πόλης Μάαρετ αλ Νούμαν. Οι στρατιώτες περιέγραψαν τις "πολύ άσχημες συνθήκες" που βίωναν στη βάση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν πλέον τρόφιμα γιατί οι μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια του χωριού Χις εμποδίζουν την αποστολή εφοδίων και ενισχύσεων. "Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή το έσκασαν τις τελευταίες εβδομάδες" φέρονται να δήλωσαν οι λιποτάκτες. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου