Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κύπρος : Σε ποιες καταθέσεις θα επιβληθεί η εφάπαξ εισφορά Συμφωνία διάσωσης με χαράτσι

Κύπρος : Σε ποιες καταθέσεις θα επιβληθεί η εφάπαξ εισφοράΆσχημα είναι τα νέα για όσους Έλληνες έχουν εμπιστευθεί τα χρήματά τους σε τράπεζες – κυπριακές ή θυγατρικές ξένων -, που έχουν έδρα στην Κύπρο. Άνοιξαν εκεί λογαριασμό, φοβούμενοι “ατύχημα” στην Ελλάδα, και τελικά θα κληθούν τώρα να υποστούν κούρεμα έως 10% στις εκεί καταθέσεις τους. Η εφάπαξ εισφορά, που αποφασίστηκε τα ξημερώματα στο έκτακτο Eurogroup, σημαίνει στην ουσία haircut. Σε ποιους αφορά ;

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που υπάγονται στο κυπριακό δίκαιο. Δηλαδή, τόσο κυπριακών τραπεζών, όσο και θυγατρικών ελληνικών – και άλλων – τραπεζών, που εδρεύουν στη μεγαλόνησο.

Κινδυνεύουν τα χρήματα όσων έχουν καταθέσεις στις θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα,
ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο ;

Όχι.

Περιπτώσεις κουρέματος ή επιβολής οποιουδήποτε είδους φορολογίας αφορούν σε όλες τις τράπεζες – και μόνο – που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπου επιβάλλεται το μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η απορρόφηση των εν Ελλάδι παραρτημάτων από πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας, αφού τόσο η Τράπεζα Κύπρου, όσο και η Λαϊκή Τράπεζα λειτουργούν στη χώρα μας ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές. Άρα, δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πολύ απλά, καμία κατάθεση σε υποκατάστημα με έδρα στη χώρα μας δεν θα μειωθεί από την εισφορά.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε εξάλλου με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που τόνισε: “Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”.
Εκτιμάται ότι οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα φτάνουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Κύπρο οι καταθέσεις Ελλήνων ιδιωτών είναι περί τα 2 δισ. ευρώ και των ελληνικών επιχειρήσεων στα 4 - 5 δισ. ευρώ.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου