Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η Τουρκία διεκδικεί λόγω οικονομικής κρίσης, λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ


Τη θέση ότι το πλαίσιο που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και, δεν συμβάλλει στην πρόοδο, διατύπωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Τόνισε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην απάντησή του επί της επιστολής Αχ. Νταβούτογλου «η οποία είναι πολύ αναλυτική και δίνει απαντήσεις σημείο προς σημείο, βάζει τα πράγματα στη θέση τους» και πρόσθεσε: «Πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,
που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, που έχει διατυπώσει ξεκάθαρα ολόκληρη η διεθνής κοινότητα για την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε: «Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, ίσως κάνει την εσφαλμένη εκτίμηση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ότι μπορεί να διατυπώσει κάποιες διεκδικήσεις, οι οποίες όμως είναι αντίθετες και μας απομακρύνουν από τον ορθό δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι Κύπριοι θα βρουν τη λύση μόνοι τους, θα βρουν τη λύση μέσα από τον διάλογο, μέσα από τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς τις προφάσεις των εγγυητριών δυνάμεων, που είναι ένας αναχρονισμός που μας πάει πίσω δεκαετίες. Θα βρουν τη λύση και θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τον τόπο τους, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας. Γι αυτό, όμως, είναι καθοριστικός ο ρόλος της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Δελαβέκουρας είπε: «Βλέπουμε μία επιλεκτική επίκληση κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου από μια χώρα που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός είναι ότι αυτήν τη στιγμή η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας έχει υπογράψει, κυρώσει και εφαρμόζει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Και μάλιστα, οι κανόνες που μας ενδιαφέρουν είναι κανόνες Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου, δηλαδή κανόνες υποχρεωτικοί για όλα τα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, ανεξάρτητα εάν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία. Ότι, δηλαδή, η εφαρμογή τους, η αποδοχή του βασικού κώδικα συμπεριφοράς των κρατών στις διεθνείς σχέσεις, θα μας βοηθήσει όλους να πάμε προς τα εμπρός. Είναι σαφές το πλαίσιο και μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας, αρκεί να το δέχεσαι και να το εφαρμόζεις».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος καθιστά σαφή στην επιστολή του δύο θέματα: «Το ένα ότι δεν πρέπει ούτε να διανοούμαστε τη διχοτόμηση, πόσο μάλλον να την υπονοούμε. Το δεύτερο, ότι αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως πρόφαση το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης και θα πρέπει να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν για το δικό τους μέλλον στη δική τους χώρα. Οι Κύπριοι για τους Κυπρίους. Αυτές οι παρεμβάσεις παραβιάζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει απόσυρση των ξένων δυνάμεων, πρέπει να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μιλάμε για κανόνες και αξίες ολόκληρης της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να συνεχίζεται στην Ευρώπη αυτή η κατάσταση, μετά από τόσα χρόνια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε μέλος της διεθνούς κοινότητας το οποίο αποδέχεται, ή είναι διατεθειμένο, να συζητήσει τέτοιου είδους επιχειρήματα».

Κατέληξε λέγοντας πως «το θέμα είναι, και αυτό είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού. Αυτό είναι αυτονόητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου