Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αναμέτρηση και σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα σε πέντε μέτωπα




Αποφασισμένη να προχωρήσει σε διεξοδικό έλεγχο όλων των ενοτήτων του ελληνικού προγράμματος, και όχι σε έλεγχο-εξπρές, ήρθε η Τρόικα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των στελεχών της τριμερούς να έχουν εξελιχθεί σε άλλο ένα σκληρό μπρα ντε φερ, που επικεντρώνεται σε 5 μέτωπα.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, της Κομισιόν, Ματίας Μορς, και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τρίτη φορά μέσα σε 8 μέρες, ενώ έχουν ήδη παρατείνει την παραμονή τους στη χώρα μας ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Οπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, υπ’ αριθμόν ένα «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις αποτελούν η κινητικότητα και οι απολύσεις από το Δημόσιο. Μάλιστα, οι δανειστές μάς απειλούν ότι χωρίς σχετικό ρεαλιστικό σχέδιο δεν θα «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται συνολικά 8,8 δισ. ευρώ, καθώς το χρονοδιάγραμμα της δανειακής βοήθειας
προς την Ελλάδα προβλέπει την εκταμίευση 6 δισ. ευρώ ως τις αρχές Απριλίου.

Τα στελέχη της Τρόικας επιφύλασσαν ενστάσεις και αντιρρήσεις για θέματα που σχετίζονται με 4 ακόμη μέτωπα:

- Τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες

- Τη ρύθμιση των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων

- Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης

- Την πρόοδο στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων

Αν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν καταφέρουν να βρουν λύσεις, τότε τον τελικό λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τους επικεφαλής της τριμερούς.


ΦΠΑ-ΕΦΚ : «Πάγος» στα αιτήματα για μείωση

Στην κάθετη άρνηση των επικεφαλής της Τρόικας «σκόνταψε» το ελληνικό αίτημα για μείωση φόρων που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικοί και κοινωνικά προβληματικοί, όπως ο αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μάς έβαλαν επίσης «πάγο» στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13%, όπως ανέφερε από την περασμένη Δευτέρα ο «Ε.Τ.».

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να αποτελούν η πορεία των κρατικών εσόδων και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στον αντίποδα, το «πράσινο φως» πήρε η ρύθμιση για τον νέο τρόπο καταβολής του ΦΠΑ των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων. Η ρύθμιση, που αποκάλυψε πρώτος ο «ΤτΚ» την περασμένη εβδομάδα, θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή ως τον Μάιο. Με αυτή δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ.
Θετικοί φαίνονται επίσης οι δανειστές μας απέναντι στην αποπληρωμή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων σε πολλές (πιθανότατα πέντε) μηνιαίες δόσεις.



ΔΑΝΕΙΑ: Ενστάσεις των δανειστών για το εύρος της ρύθμισης

Θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τρόικας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων. Η συνάντηση της Παρασκευής δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να δοθεί από τους πιστωτές το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η υλοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων, αλλά οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έκλεισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», η Τρόικα διατηρεί τις ενστάσεις της ως προς το εύρος της ρύθμισης και θα επιθυμούσε να μην έχει καν τεθεί το ζήτημα προς διαπραγμάτευση. Μάλιστα, εκτός από τα συνηθισμένα ζητήματα (κόστος ρύθμισης, αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.ά.), φέρεται να ζήτησε από τη νέα ρύθμιση χρεών να εξαιρούνται όσοι είχαν ενταχθεί στο παρελθόν σ’ έναν μηχανισμό διευκόλυνσης αποπληρωμής και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων.

Ωστόσο, φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι ορθολογική και δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Από το υπουργείο έχει εκτιμηθεί ότι το κόστος της ρύθμισης θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ στο εύρος της τετραετίας που θα ισχύσει η διευκόλυνση. Με αυτό το κόστος φέρεται να συμφώνησε και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η Ελληνική Ενωση Τραπεζών επιμένει να είναι αρνητική απέναντι σε οποιαδήποτε οριζόντια ρύθμιση.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στον «ΤτΚ» ότι η όλη διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ότι οι αντιδράσεις της Τρόικας είναι αντιμετωπίσιμες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν τις εκτιμήσεις τους ότι το κόστος της ρύθμισης θα υπερβεί και τα 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των επισφαλειών και η ρύθμιση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, τότε τα "κόκκινα δάνεια" θα είναι αυτά που θα απειλήσουν την ανακεφαλαιοποίηση και όχι οι διευκολύνσεις προς τους δανειολήπτες». Εκτιμάται ότι το 2012 το 25% των συνολικών χορηγήσεων βρέθηκε στην... κόκκινη ζώνη, αντιστοιχώντας σε περίπου 60 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά που σταμάτησαν να αποπληρώνονται έφθασαν το 22%.



ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Αγώνας δρόμου για άμεσα αποτελέσματα

Να φέρει άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τους μεγάλους διαγωνισμούς των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ μέσα στο επόμενο δίμηνο, καλείται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Τα πρώτα «σύννεφα» στην εκτέλεση του προγράμματος έχουν ήδη εμφανιστεί και για τη φετινή χρονιά, κάνοντας την Τρόικα να βρίσκεται με το… όπλο παρά πόδα:

- Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ έχουν μπει στην τελική ευθεία, αλλά συνοδεύονται από έντονο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο. Οσον αφορά στον ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση της νέας σύμβασης με την Intralot σχετικά με το καινούργιο λειτουργικό σύστημα του οργανισμού και την τεχνική υποστήριξή του. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ανέφερε ότι η συμφωνία έχει διάρκεια 3+2 χρόνια, ενώ ο διαγωνισμός για τον πάροχο προέβλεπε 10ετές συμβόλαιο και πρόσθεσε πως ο χρονικός περιορισμός είναι θετικός γιατί γίνεται με την ίδια τιμή.

- Οι διαγωνισμοί για τα ΕΛΤΑ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), που προβλεπόταν να ξεκινήσουν το 1ο τρίμηνο του 2013, μετατέθηκαν για το 2ο τρίμηνο.

- Οι αποκρατικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) έχουν προγραμματιστεί για το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά ουσιαστικά βρίσκονται στον «αέρα» μετά την απόφαση της Κομισιόν να ανοίξει το φάκελο των κρατικών ενισχύσεων που χορήγησε παλαιότερα το Ελληνικό Δημόσιο στις δύο εταιρίες.




ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : Ζητούν μηνιαίο προγραμματισμό για κινητικότητα και αποχωρήσεις

Αμετακίνητη στη θέση ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να «ματώσει» εδώ και τώρα παραμένει η Τρόικα, και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ, επικαλούμενη δύο λόγους: (α) για να σπάσει το «ταμπού» της μονιμότητας και (β) για να υπάρξει ανανέωση του προσωπικού που υπηρετεί τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο η Τρόικα θεωρεί γηράσκον.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα στα επόμενα 24ωρα και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΤτΚ», είναι αποφασισμένοι να απαιτήσουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα περιλαμβάνουν αναλυτικό μηνιαίο προγραμματισμό για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων με απτά νούμερα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
«Ο Μηχανισμός Στήριξης θα απαιτήσει από τον επόμενο μήνα συγκεκριμένα ποσοστά προσωπικού, δηλαδή ρεαλιστικά στοιχεία για το πόσα άτομα θα βγαίνουν σε κινητικότητα κάθε μήνα και πόσα σε υποχρεωτικές αποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για 25.000 υπαλλήλους σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του 2013», επισημαίνουν στον «ΤτΚ» στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τριμερούς εμφανίζονται έτοιμοι να θέσουν οι ίδιοι τα νούμερα στην κυβέρνηση. Οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου και άλλοι τόσοι μέσα στο β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ στη συνέχεια απαιτείται να προσδιοριστούν πόσοι και ποιοι εξ αυτών θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο.

Οι πρώτοι που θα δουν άμεσα την πόρτα της εξόδου είναι οι επίορκοι, οι «κοπανατζήδες», δηλαδή υπάλληλοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση τους, και όσοι έχουν… πειράξει το προφίλ των προσόντων τους, καταθέτοντας πλαστά έγγραφα. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περίπου 800 επίορκοι υπάλληλοι τέθηκαν ήδη σε αργία, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται 7.000 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα που επισύρουν την αυτοδίκαιη αργία.



ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ: Αναζητείται η «χρυσή τομή» 

Πρόταση (μέσω e-mail) για τους όρους της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες αποστέλλει από ώρα σε ώρα η Τρόικα στο υπουργείο Εργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τις δύο πλευρές να αναζητούν την κατάλληλη «φόρμουλα» συμβιβασμού σε τέσσερα καίρια ζητήματα:

1. Ο αριθμός των δόσεων.

2. Το επιτόκιο με βάση το οποίο θα γίνει η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3. Η περίοδος χάριτος κατά την οποία οι οφειλέτες θα πληρώνουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές.

4. Οι όροι και κυρίως οι εγγυήσεις -ακόμη και με ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία- που θέτουν ως «προαπαιτούμενο» οι δανειστές για να εξασφαλίσουν εξαρχής ότι, ακόμη και αν κάποιος χάσει τη ρύθμιση, θα υπάρχει περιουσιακό στοιχείο που θα μπορεί να κατασχεθεί άμεσα και χωρίς δικαστικές αποφάσεις, έναντι της υπόλοιπης οφειλής.

Στα τέσσερα αυτά θέματα και όχι μόνο έχει πέσει το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να δοθεί οριστική λύση.

Οι δανειστές έχουν αποδεχθεί την ανάγκη μιας νέας ρύθμισης που θα έχει δύο παραμέτρους, αλλά με πολλές ενστάσεις:

• Για τη λεγόμενη πάγια ρύθμιση οφειλών το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει να ξεκινά από τις 12 και να φτάνει στις 36 δόσεις, ενώ η Τρόικα θεωρεί ότι «οι 12 είναι αρκετές».

• Για τη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» το υπουργείο προτείνει να γίνει μία φορά και να έχει 66 δόσεις (από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το τέλος του 2018), ενώ η Τρόικα φέρεται να απορρίπτει τις 66 δόσεις και να αντιπροτείνει 24 ή 36 δόσεις.

Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε αναλυτικά στους δανειστές από το υπουργείο προβλέπεται ότι η ρύθμιση αποφέρει πρόσθετα έσοδα προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 5,8 δισ. ευρώ σταδιακά στα επόμενα 5 χρόνια, πλέον των τρεχουσών εισφορών που υπολογίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ.

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ - ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου