Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο Ολάντ «ξύπνησε» και θυμήθηκε ότι δεν θέλει λιτότητα


Σχεδόν αγνοούνταν τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική για την απουσία του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και κυρίως για τις δραματικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος Ολάντ βλέποντας και τα ποσοστά δημοτικότητάς του εντός της χώρας να κατακρημνίζονται αποφάσισε να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό μέσω συνέντευξης που έδωσε στο κανάλι France 2 και θυμήθηκε ότι δεν επιτρέπει τη λιτότητα στην Ευρώπη.

«Έχω αυτή την υποχρέωση να πω στους ευρωπαίους ηγέτες: σήμερα η παράταση της λιτότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση

των ελλειμμάτων και η βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνέντευξή του σε μια προσπάθεια να τοποθετηθεί για την οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την Ευρώπη και γίνεται όλο και πιο εμφανής στη Γαλλία.

Δεν ξεκαθάρισε, πάντως, πλήρως τη θέση του αναφέροντας ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θέλει να είναι η Ευρώπη ένα αναμορφωτήριο, ενώ αναφορικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια φιλική ένταση, αλλά ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Ευρώπη να προχωρήσει.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Δεν θα πετύχουμε το 3%, διότι αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη», τόνισε.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας, ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές κατά των χειρισμών του, ενώ κατηγορείται ότι δεν προβάλλει καμία αντίσταση στην πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ και δεν παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά ανεβάζει συνεχώς τους τόνους, ενώ ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο επέκρινε εντόνως τον κ. Ολάντ χαρακτήρισε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί «κάθαρμα»

Η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στα τάρτα, καθώς έρευνες και δημοσκοπήσεις κατατάσσουν την κυβέρνησή του στις λιγότερο δημοφιλείς των τελευταίων δεκαετιών με εξαίρεση την περίοδο της στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι όπου είχε σημειώσει μια άνοδο.

Για το λόγο αυτό,ο Γάλλος πρόεδρος, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα και τόνισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της ώρας θα αρχίσουν να αποχωρούν στο τέλος Απριλίου.

«Στο τέλος Απριλίου, θα αρχίσουμε να αποχωρούμε. Τον Ιούλιο δεν θα υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες στο Μάλι. Στο τέλος του έτους, μόνο χίλιοι στρατιώτες θα βρίσκονται εκεί», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Πετύχαμε τους στόχους μας» στο Μάλι, σημείωσε, με εξαίρεση την απελευθέρωση των 15 Γάλλων ομήρων στην Αφρική, κυρίως στο Μαλί.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε τους ομήρους μας, θα συνεχίσουμε όμως να ερευνούμε», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους «υποδειγματικούς» όπως είπε στρατιώτες και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη στάση τους.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει εκλογές στο Μαλί «στο τέλος Ιουλίου» και θα είναι «ανυποχώρητη» στο θέμα αυτό.

«Θέλουμε να γίνουν εκλογές στο Μάλι, στο τέλος Ιουλίου. Και είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει διάλογος με όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας του Μαλί», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο Φρανσουά Ολάντ αρνήθηκε πάντως ότι η Γαλλία αναζητεί υποψηφίους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στο Μαλί. «Ο καιρός που η Γαλλία επέλεγε τους αρχηγούς Κρατών στην Αφρική έχει παρέλθει», τόνισε.
http://www.enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου