Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το ευρώ πληρώνει ακριβά τις σαχλαμάρες του Σόϊμπλε


Σε μείωση των τοποθετήσεών της σε ευρώ προχώρησε η Pimco, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, μετά την απόφαση του Eurogroup να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του, Σάουμιλ Πάρικ.

«Μειώσαμε τις τοποθετήσεις μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα (τις τελευταίες 24 ώρες), επειδή θεωρούμε ότι (η απόφαση) δεν είναι μόνο ένα λάθος πολιτικής,

αλλά και μία αναγνώριση ότι το ευρώ απέχει από το να αποτελεί ένα τέλειο αποθεματικό νόμισμα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Pimco στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που έγιναν για τη διάσωση των τραπεζών δείχνουν «έναν πιο δύσβατο δρόμο για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Πάρικ, η επιβολή του εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί «μία σημαντική απομάκρυνση» στην πολιτική της Ευρωζώνης σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται από τις χώρες άλλων αποθεματικών νομισμάτων.

«Όλο το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την πίστη ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Συνεπώς, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τους ξένους που επενδύουν στην Ευρώπη. Οι επενδυτές πρέπει να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τις απόψεις τους για το τι θεωρούν ως φυσιολογικό ασφάλιστρο κινδύνου σχετικά με τις επενδύσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή τη Βρετανία», δήλωσε.
Πηγή: Reuters
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου