Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Νέα εισβολή φοιτητών σε συνεδρίαση-Διέκοψαν το Συμβούλιο Διοίκησης

panepistimio athinon thumb307
 Τη διακοπή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα η εισβολή περίπου 100 φοιτητών χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδρίαζε, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Την ώρα της εισβολής, μέλη του συμβουλίου που μετείχαν από το εξωτερικό μέσω τηλεδιάσκεψης έμειναν εμβρόντητα, διαπίστωσαν όμως ιδίοις όμμασι πρακτικές που κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες είναι στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Λίγο μετά τις 3, οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα ηλεκτρονικών και δικτύων. Απαίτησαν από τους καθηγητές - μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να αποχωρήσουν και να σταματήσουν τη συνεδρίαση. Ο λόγος της εισβολής και της διαμαρτυρίας των φοιτητών ήταν η αντίθεσή τους στον θεσμό του Συμβουλίου Διοίκησης και στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.
Σημειώνεται ότι εκείνη την ώρα είχε μόλις αρχίσει η τηλεδιάσκεψη των μελών του συμβουλίου με τα
μέλη από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου, καθηγητής του ΜΙΤ Δ. Μπερτσιμάς και ο καθηγητής στο Πρίνστον Αλ. Νεχαμάς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε για τον οποίο η συνεδρίαση πραγματοποιούνταν στην αίθουσα δικτύων, προκειμένου δηλαδή να υπάρχει επικοινωνία με τα εξωτερικά μέλη. Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη διεκόπη σύντομα. Μέσα σε 5 λεπτά μετά την έναρξή της έπεσε το δίκτυο λόγω της εισβολής των φοιτητών. Θέμα της συνεδρίασης που τελικά δεν έγινε ποτέ ήταν το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.
Το περιστατικό της εισβολής των φοιτητών στην αίθουσα της συνεδρίασης δεν είναι κάτι που έχουν συνηθίσει οι έλληνες καθηγητές που διδάσκουν στο εξωτερικό. Ετσι, όπως έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» καθηγητές που ήταν παρόντες στο συμβάν, «αρκετά από τα μέλη του συμβουλίου από το εξωτερικό έμειναν εμβρόντητα με όσα είδαν και όσα έμαθαν».
Οι φοιτητές παρέμειναν για περίπου μία ώρα στην αίθουσα της συνεδρίασης. Ελεγαν στους καθηγητές πως δεν θα αποχωρούσαν εάν εκείνοι δεν έβγαιναν από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους φώναζαν μάλιστα συνθήματα κατά του Συμβουλίου Διοίκησης και του σχεδίου «Αθηνά»: «Το ποτάμι πίσω δε γυρνά, τα συμβούλια διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά». Ισχυρίζονταν ακόμη ότι το Συμβούλιο Διοίκησης δεν μπορεί να αποφασίζει για θέματα όπως το σχέδιο «Αθηνά».
Τελικά, γύρω στις 4 το απόγευμα οι καθηγητές που βρίσκονταν στην αίθουσα αποφάσισαν να αποχωρήσουν και η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε. Αμέσως μετά αποχώρησαν από την αίθουσα και οι φοιτητές.
Μάνος Χαραλαμπάκης
τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου