Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Σημαντικός τάφος στον Πόντο που λεηλατήθηκε

Tafos kterismata-1-NAI
Απομεινάρια από τον ¨θησαυρό του Πόντου¨
Χρυσοθήρες βρήκαν τάφο που ανήκε σε αξιωματούχο του βασιλιά Μιθριδάτη, και αφού τα φωτογράφισαν όλα, τα πήραν. Από τα λεηλατημένα μνημεία, μόνο οι φωτογραφίες έγινε δυνατό να βρεθούν.
Χρυσοθήρες έκαναν στην Κασταμονή στις 18/5/2012 μια σημαντική για την Ανατολία ¨ανακάλυψη¨. Βρέθηκε από τους χρυσοθήρες τάφος που φέρεται να ανήκε σε αξιωματούχο του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, που βασίλεψε επί 57 χρόνια στο διάστημα 120. π.Χ. με 63 π.Χ. Μπήκαν κρυφά στον τάφο και πήραν ότι βρήκαν. Από τα ιστορικά αντικείμενα που έκλεψαν, το μόνο που έμεινε πίσω
τους είναι οι φωτογραφίες των αντικειμένων.
Tafos kterismata-2-NAI
Όταν μπήκαν στον τάφο στην κωμόπολη Άγλι, ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Η εικόνα που αντίκρισαν με το που μπήκαν ήταν με μια λέξη υπέροχη. Η πέτρινη σαρκοφάγος που φέρεται να ανήκε σε αξιωματούχο του βασιλιά Μιθριδάτη, ήταν σε άψογη κατάσταση. Εντός της υπήρχαν λουριά από σέλα που φέρεται να ανήκε σε αξιωματικό που πέθανε 2.000 χρόνια πριν, την ώρα που πήγαινε ή γυρνούσε από κάποια εκστρατεία. Δίπλα στον σκελετό του αξιωματικού του βασιλιά Μιθριδάτη, υπήρχαν πολλά αντικείμενα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.
Οι χρυσοθήρες πριν να ακουμπήσουν οτιδήποτε, τράβηξαν φωτογραφίες. Και αφού το έκαναν αυτό πήραν ότι βρήκαν δίπλα στον σκελετό.
Στο κυνήγι των αρχαιοκάπηλων
Οι χρυσοθήρες αναζητώντας δρόμους για την πώληση των ιστορικών αντικειμένων που έκλεψαν, στις 4/6/2012 και στο χρονικό διάστημα 11.35 με 11.37, φωτογράφισαν τοποθετώντας πάνω σε εφημερίδες αγγεία και μπουκάλια φτιαγμένα από τζάμι και ψημένο χώμα. Εντύπωση προκαλεί στις φωτογραφίες η ύπαρξη ενός οργάνου ζύγισης δίπλα στα αρχαία αντικείμενα.
Σε άλλες φωτογραφίες φαίνονται ¨απλωμένα¨ πάνω στην εφημερίδα χρυσά τμήματα από διάδημα, όπως και κοσμήματα με πολύτιμους λίθους. Σε μια άλλη φωτογραφία φαίνονται στην παλάμη κάποιου εκ των χρυσοθήρων, ένα δαχτυλίδι από χρυσό και πολύτιμες πέτρες και επίσης χρυσά κοσμήματα.
Το κράτος ενημερώθηκε από καταγγελία που έγινε στην εισαγγελία του Κιούρε. Οι φωτογραφίες βρέθηκαν στον υπολογιστή ενός εκ των υπόπτων, αλλά τα αρχαία δεν βρέθηκαν. (εφ. Ραντικάλ – tourkikanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου