Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ιταλία: Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μπερσάνι

Την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έδωσε στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτη της κεντροαριστερής συμμαχίας, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η Κεντροαριστερά, με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερσάνι, ελέγχει με απόλυτη πλειοψηφία την Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο αδυνατεί μέχρι στιγμής να βρει συμμάχους για στήριξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερουσία.
«Αποφάσισα να δώσω εντολή στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για να εξακριβώσει εάν υφίσταται κοινοβουλευτική στήριξη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Ναπολιτάνο στους
δημοσιογράφους.
Ο ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η κεντροαριστερή συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή και σχετική πλειοψηφία στην Γερουσία, βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για να αναζητήσει μια λύση -έστω και αν δεν είναι εύκολο- για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, εξηγώντας ότι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες λόγω παλαιών διαφορών και αντιπαραθέσεων».
Αποδεχόμενος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι θα επιδιώξει «την έναρξη της νομοθετικής περιόδου με μια κυβέρνηση η οποία να προωθήσει αλλαγές και να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη πορεία μεταρρυθμίσεων».
Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας δήλωσε ότι θα έχει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους.
«Θέλω να πω λίγα λόγια, να παρουσιαστώ με σαφείς προθέσεις. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα αφορά βεβαίως και το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Μπερσάνι, ο οποίος τόνισε ότι θα αναζητήσει την ισορροπία μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας και του αιτήματος των ψηφοφόρων για ριζικές αλλαγές.
Στο τέλος των συναντήσεών του ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς πρόκειται να επιστρέψει στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο για να πληροφορήσει σχετικά με το αποτέλεσμά τους τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε αναζήτηση διεξόδου
Ο ιταλός πρόεδρος είχε αρχίσει γύρο συνομιλιών από τις αρχές της εβδομάδας ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο και η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Άδηλο παραμένει, ωστόσο, σε συνεργασία με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε η κεντροαριστερή συμμαχία να στηρίξει μια κυβέρνηση στην Άνω Βουλή.
Ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του αντιθεσμικού και κατηγορούμενου ως λαϊκιστικού «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», το οποίο έλαβε το 25% του συνόλου των ψήφων, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών.
Ο κ. Μπερσάνι, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής κάθε σκέψη για δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς, με τη δεύτερη να βρίσκεται υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο 69χρονος κ. Μπερσάνι προέρχεται από την πολιτική παράδοση του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας και διατηρεί τη φήμη του μεταρρυθμιστή.
Έχει υποστεί ωστόσο κριτική στο εσωτερικό του κόμματος και της συμμαχίας του για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν επιβεβαίωσε το μεγάλο προβάδισμα της Κεντροαριστεράς στις δημοσκοπήσεις.
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία, τροφοδοτώντας νέα αρνητικά σενάρια και για την συνολική ευστάθεια της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου