Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εγκλωβισμένες στην Κύπρο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις

Πρόσκαιρη “ανάσα” στο... θρίλερ διαρκείας που εξελίσσεται στην Κύπρο αποτέλεσε για δεκάδες εκατοντάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, των οποίων οι καταθέσεις τους έχουν εγκλωβιστεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η χθεσινή απόρριψη του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των καταθέσεων.

Όμως ήδη τα προβλήματα από την έλλειψη πρόσβασης σε ρευστότητα είναι μεγάλα, ενώ ταυτόχρονα η αβεβαιότητα για το εάν θα βρεθεί λύση συνεχίζει να ταλανίζει όσους βρέθηκαν στην δίνη αυτή της κρίσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς και των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών οι
καταθέσεις των ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στην Κύπρο υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ ενός και τριών δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος τους όμως αποτελείται από λογαριασμούς τρεχούμενους που εξυπηρετούσαν το ταμείο των επιχειρήσεων και όχι μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις των ρευστών διαθεσίμων τους εν γένει.

Χαρακτηριστική είναι πάντως η περίπτωση εμπορικής εταιρείας από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας της οποίας ο financial controller, ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με την υπογραφή των εμβασμάτων από την Κύπρο προς τους λογαριασμούς της μητρικής, λόγω αδείας ενόψει του τριημέρου έφυγε με άδεια από την Πέμπτη με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να μην αποσταλούν στην Ελλάδα και να παραμένουν έκτοτε “παγωμένες” στην Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG η ελληνική εισηγμένη διαθέτει καταθέσεις της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Κύπρου, «έκθεση πολύ μικρότερη πάντως από ότι προ διετίας όταν άρχισε η αντιπαράθεση με το κυπριακό δημόσιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr οι ίδιοι κύκλοι.

Αναφορικά με την Coca Cola 3Ε που έχει εξαγοράσει την εταιρεία Λανίτης και διανέμει έτσι τα προϊόντα της, πηγές κοντά στον όμιλο επισημαίνουν ότι η έκθεση είναι περιορισμένη και η Κύπρος αποτελεί μια από τις πέντε μικρότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Άλλες πληροφορίες πάντως πιθανολογούν μεγαλύτερη έκθεση του ομίλου και θυμίζουν την κυπριακή καταγωγή των εκ των βασικών της μετόχων.

Μεγαλύτερο ύψος καταθέσεων εκτιμάται ότι έχει εγκλωβισμένες ο ΟΠΑΠ που διαθέτει εκεί θυγατρική. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις παραπάνω εταιρείες παρουσία στην Κύπρο έχουν ακόμη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (που ελέγχει μερίδιο άνω του 32% στην αγορά καυσίμων), ο όμιλος Φουρλή με τρία καταστήματα Intersport και ένα κατάστημα ΙΚΕΑ, η Μαρινόπουλος (Carrefour), η Jumbo με τρία καταστήματα, τα Public του ομίλου Γερμανός, η Autohellas, η Αλουμύλ, ο όμιλος Βιοχάλκο, η ΕΛΓΕΚΑ και άλλες.

Πολύ περισσότερες είναι όμως οι μικρότερες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν εκεί. Την τελευταία τριετία μόνο, περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις σύστησαν εταιρείες στην Κύπρο, κυρίως για τη δημιουργία θυγατρικών και ενίοτε για την μεταφορά της έδρας τους, σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη Βασίλη Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών οι ξένες καταθέσεις στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνέχιζαν την αυξητική τους πορεία το 2012, χωρίς να δείχνουν να κλονίζονται από την αρνητική συζήτηση που γινόταν διεθνώς για τις κυπριακές τράπεζες.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΕΞ, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών ανήλθαν το Δεκέμβριο του 2012 στα €21,5 δισ. από €21 δισ. το Νοέμβριο του 2012 και €20,2 δισ. το Δεκέμβριο του 2011. Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου €900 εκ. φθάνοντας τα€70,2 δισ. από €69,9 δισ. το Νοέμβριο του 2012 και €69,3 δισ. το Δεκέμβριο του 2011. Οι ξένες καταθέσεις αποτελούν το 30,6% των συνολικών καταθέσεων που βρίσκονται στο σύστημα και σημαντική πηγή εσόδων για τις κυπριακές τράπεζες.

Η πτωτική πορεία των διμερών εμπορικών συναλλαγών, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στις δύο χώρες, συνεχίστηκε το δεκάμηνο του 2012, με τον όγκο εμπορίου να περιορίζεται κατά 10,15% έναντι της αντίστοιχη περιόδου του 2011 (από €1,42 δισ. σε €1,28 δισ.). Μείωση σε σχέση με το δεκάμηνο 2011 σημειώνεται τόσο στις εισαγωγές από Ελλάδα (-10,74%), όσο και στις εξαγωγές προς Ελλάδα (-8,81%).

Στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο κυριαρχούν οι ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων: πετρελαιοειδή (€271,1 εκ. από €295,6 εκ. το δεκάμηνο 2011), ηλεκτρικές συσκευές (€54,8 εκ. από €76,6 εκ. το δεκάμηνο 2011), φαρμακευτικά (€52 εκ. από €56,7 εκ. το δεκάμηνο2011) και μηχανήματα (€43,3 εκ. από €52,9 εκ. το δεκάμηνο 2011).


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου