Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Προς συμφωνία με την Τροϊκα για τα “κόκκινα δάνεια”

Έκλεισε, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τη ρύθμιση σχετικά με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Η συμφωνία πιθανότατα να επιβεβαιωθεί στην αυριαν’η συνάντηση της τρόικας με τον Αντ. Σαμαρά (6μμ στο Μαξίμου) και θα αφορά τα «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια όσων έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε πως στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος όπου ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του και με επιτόκιο 1,5%, θα γίνεται ετήσια επανεξέταση της ρύθμισης, αντί ανά δύο χρόνια που εισηγούταν το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τρόικα και υπουργείο φαίνεται να συμφωνούν ώστε το επιτόκιο 1,5% να μην είναι σταθερό αλλά να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συζητήσεις υπάρχουν ακόμη και στο θέμα του ορίου της περιουσίας που πρέπει να έχει κάποιος για να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προτείνει το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η τρόικα επιμένει να κατέβει το όριο αυτό ή
να προσδιοριστεί επακριβώς (π.χ. αγροτεμάχια, κτίρια, καταθέσεις).
Η τρόικα επιμένει επίσης στο θέμα του νόμου Κατσέλη η δόση του δανείου από την αίτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να είναι μεγαλύτερη των 40 ευρώ, που προτείνει το υπουργείο. Η κυβέρνηση επισημαίνει τον κίνδυνο οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο νόμο να ζητούν ασφαλιστικά μέτρα με πιθανότητα.
Δεν αποκλείεται σήμερα να γίνει νέα σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο αλλά όπως και να χει το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Να θυμίσουμε ότι η ρύθμιση, αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση. Το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 25.000 ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του .2010. Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι μόνο τα ενυπόθηκα και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους. Σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, θα χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
Αλλαγές προτείνονται και στο νόμο Κατσέλη με σκοπό την αποφόρτιση των δικαστηρίων. Για να συμβεί αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των δανείων να απαιτείται η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% συν ένα των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία τους.
Επίσης θα προβλέπεται η καταβολή δόσης από την ημέρα υποβολής αίτησης στη δικαστική ρύθμιση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που θα ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου