Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΕΛΜΕ ΣΕΡΡΩΝ: Διακοπή των Μαθητικών Δρομολογίων

sxoliko leoforeio thumb307

Ε. Λ. Μ. Ε. Σ .
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ       ΣΕΡΡΩΝ

  Κ. Καραμανλή 13, Σέρρες- ΤΗΛ: 2321021324
  ΦΑΞ: 2321053266
  e-mail : elmes@otenet.gr
                                                        
 Σέρρες 08-03-2013                                                                                     Αριθμ. Πρωτ: 192
         
   Προς:
  1. Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο
  2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα
  3. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα
  4. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Στυλλιανίδη
                          




Κοιν:
  1. Βουλευτές Σερρών
  2. ΟΛΜΕ
  3. Σχολεία Περ. Ενότητας Σερρών


                                                                              
 
 Διακοπή των Μαθητικών Δρομολογίων στις Σέρρες
Μας έταζαν πολυδύναμα, δυναμικά και "χλιδάτα" σχολεία, όταν πριν από δύο χρόνια έβαζαν λουκέτο σε περιφερειακές σχολικές μονάδες. Και σήμερα, εντελώς ανερυθρίαστα, μας στερούν τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών σε αυτά ακριβώς τα σχολεία: τα πολυδύναμα, τα δυναμικά και τα "χλιδάτα".
Για τρίτη, λοιπόν, συνεχή ημέρα η εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών παραμένει ανάστατη λόγω της διακοπής της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα
σχολεία τους. Για δεύτερη συνεχή ημέρα περισσότεροι από 3.500 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών ψάχνουν τρόπο για να μπορέσουν να φθάσουν στα σχολεία τους.
Οι γονείς των μαθητών προσπαθούν εναγωνίως να καλύψουν την αδυναμία του κράτους:
•Μερικοί γονείς μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους με όποιο μέσο διαθέτουν: Ι.Χ., αγροτικά, τρακτέρ κλπ.
•Άλλοι γονείς, μην μπορώντας λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, τα στέλνουν στο σχολείο με τα δρομολόγια της γραμμής, καταβάλλοντας το κόστος του εισιτηρίου. Επειδή όμως τα κοινά δρομολόγια δεν είναι συχνά και δε συμβαδίζουν με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην εφαρμογή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος.
•Τέλος, υπάρχουν και γονείς που, μην μπορώντας να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου, κάνουν κάτι πιο απλό: κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και δεν τα στέλνουν καθόλου στο σχολείο. Αν μάλιστα συνεχίσουν να το κάνουν θα γίνουν πιο αρεστοί στο Υπουργείο, καθόσον θα συμβάλουν στη μείωση του μαθητικού δυναμικού και επομένως στη μείωση των εξόδων, άρα στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;
Όλα αυτά διαδραματίζονται τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις, για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων και για νέες συγχωνεύσεις σχολείων, επιχειρώντας να πείσει την κοινωνία ότι στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης. Μα την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ελληνόπουλα τη δείχνει ανάγλυφα η σημερινή πραγματικότητα. Η οποία θέτει από μόνη της και το ερώτημα:
•Από ποιους πρέπει να αρχίσει η αξιολόγηση;
Γιατί, οι πομφόλυγες ότι τάχα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα αναβαθμίσει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης ακούγεται κωμικοτραγική, όταν το κράτος αδυνατεί να καλύψει το πιο βασικό: τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Το φοβερό δε επιχείρημα ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων θα δημιουργήσουν καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες και θα παρέχουν περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα: οι μαθητές δεν μπορούν καν να φθάσουν στα (συγχωνευμένα) σχολεία. Τόσο απλά. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους 3.500 μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών γιατί το κράτος δεν μπορεί τελικά να τους παράσχει τη δωρεάν μεταφορά τους στο σχολείο, ενώ είναι διαθέσιμη η πίστωση χρημάτων για αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς τα ΚΤΕΛ. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά οι μαθητές μας και γενικότερα η εκπαίδευση γίνονται θύματα ατέρμονων συζητήσεων και πολύωρων συσκέψεων που δεν καταλήγουν σε λύση. Με θύματα κάθε φορά τα ίδια: τους μαθητές.
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών καλεί όσους έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να δείξουν εμπράκτως ότι σέβονται την εκπαιδευτική διαδικασία και να δώσουν αμέσως λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών – είτε αυτό απαιτεί την ψήφιση κάποιας τροπολογίας είτε απαιτεί οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση. Κανένα γραφειοκρατικό κώλυμα δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Εδώ το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. δεν πρόκειται, κ. Υπουργέ, να κάνει καμία απολύτως «έκπτωση».
                                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ                                                ΣΤΑΝΙΣΗ ΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου