Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Απολύσεις, έσοδα και ληξιπρόθεσμα οι εφιάλτες της κυβέρνησης Ομαδικές πιέσεις από ΔΝΤ και Κομισιόν


Απολύσεις, έσοδα και ληξιπρόθεσμα οι εφιάλτες της κυβέρνησης

Μπορεί στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βασικό θέμα να ήταν η πορεία των εσόδων – εξ ου και η συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ -, ο μεγάλος, όμως, πονοκέφαλος της κυβέρνησης ακούει στο όνομα “απολύσεις”.

Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας συζήτησαν για το μείζον θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τα επιχειρήματα της τρόικας.

Την ώρα, που Spiegel και Deutsche Welle μιλούσαν για χαλαρή αντιμετώπιση της επίσκεψης της
τρόικας από ελληνικής πλευράς, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθαν με δηλώσεις τους το απόγευμα να επαναφέρουν την Ελλάδα στην τάξη, μιλώντας – εμμέσως πλην σαφώς – για απολύσεις στο Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, ώστε να θέσει τα χρονοδιαγράμματα για την αλλαγή των οργανογραμμάτων ανά υπουργείο και να παρουσιάσει την όποια πρόοδο στην τρόικα.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Πιέσεις ασκούνται και σε άλλους δύο, σημαντικούς τομείς.

Ο πρώτος αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ανακοινώνει την επιτάχυνση του ρυθμού αποπληρωμής των χρεών.

Ο δεύτερος είναι εξίσου σημαντικός. Την ώρα, που το υπουργείο Οικονομικών εξέδιδε λεπτομερή ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε ότι έχει κάνει βήματα προόδου στον τομέα των αλλαγών στη φορολογική διοίκηση – μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας -, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ξεκάθαρος :

“'Η μαζεύετε φόρους, ή κόβετε μισθούς και συντάξεις”.

Με δεδομένη και την υστέρηση στα έσοδα και το Φεβρουάριο, όλα αυτά προμηνύουν ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, δικαιώνοντας τα σχόλια των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και μη δικαιολογώντας σε καμία περίπτωση τη χαλαρότητα και την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς.
Και, ακόμη και αν καθυστερήσει για λίγες μέρες η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας, η πρώτη γεύση των πιέσεων για το θέμα των απολύσεων θα έρθει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης που χαρακτήρισε "υπερτροφικό" το ελληνικό Δημόσιο και σχολίασε μεταξύ άλλων πως "όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του Δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο”. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να μάθει αν η αναφορά αυτή αφορούσε απολύσεις από το Δημόσιο
Απαντώντας, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, που φέρεται να είναι και ο αξιωματούχος που έκανε αυτές τις δηλώσεις, εξήγησε πως δεν επρόκειτο για ευθεία αναφορά σε απολύσεις, αλλά για μία "ευγενική επισήμανση" των γενικών προβλημάτων του Δημοσίου.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου