Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Όσα πρέπει να ξέρετε για καταθέσεις, δάνεια, επιταγές, μισθοδοσία, συντάξεις. Τι ισχύει για τις καταθέσεις και τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Πώς θα γίνει το κούρεμα στην Λαϊκή και την Τρ. Κύπρου στη Μεγαλόνησο
Πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται αυτομάτως όλοι όσοι είχαν δοσοληψίες με υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Καταθέσεις και δάνεια μεταβιβάζονται και εξασφαλίζεται η εγγύηση όλων των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους.

Δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Διασφαλίζονται από το πρώτο ευρώ ασχέτως αν είναι απλές καταθέσεις, προθεσμιακές, καταθέσεις των επιχειρήσεων και για όλο το ποσό χωρίς το όριο των 100.000 ευρώ.
Οι καταθέτες, πάντως, γενικοτερα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι
το τέλος του 2015.
Αυτό προβλέπεται ρητά από την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα την εγγύηση των 100.000 ευρώ -ανά καταθέτη και ανά τράπεζα-, την παρέχει το ΤΕΚΕ (δηλαδή το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).
Ας δούμε τι ισχύει για τους πελάτες των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα

Χωρίς κανένα κούρεμα στην Ελλάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις μου σε υποκατάστημα κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι καταθέσεις σε υποκατάστημα κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα είναι ασφαλείς. Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Κύπρο οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν «κουρεύονται». Αυτό ισχύει για όλες τις καταθέσεις που βρίσκονται στα υποκαταστήματα των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών (Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας ).
Οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα δεν υφίστανται κανένα περιορισμό και δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα ούτε για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να κάνω ανάληψη χωρίς πρόβλημα, ή θα μπει πλαφόν στο ύψος των ποσών, όπως έγινε στην Κύπρο; Πότε θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα καταστήματα ανοίγουν την Τετάρτη. Παρέμεναν κλειστά διότι υπάγονται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η απόφαση για κλείσιμο ήταν κοινή για όλα τα υποκαταστήματα (εντός ή εκτός Κύπρου). Τα ΑΤΜ στην Ελλάδα λειτουργούσαν κανονικά και οι καταθέτες μπορούν να σηκώσουν χρήματα σε καθημερινή βάση (ανάλογα με το διαθέσιμο υπόλοιπο τους).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εγγύηση του ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις σε υποκατάστημα κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τη στιγμή που θα αγοραστούν από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, ΝΑΙ, υπάρχει η εγγύηση. Αυτό, όμως, δεν έχει πρακτική σημασία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα για τις καταθέσεις ανεξαρτήτως ύψους. Δεν τίθεται θέμα κουρέματος ή παγώματος για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

ΔΑΝΕΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω πάρει δάνειο από κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα, τι θα κάνω με τις δόσεις μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δάνειο σας θα συνεχίσετε να το εξυπηρετείτε κανονικά. Το χαρτοφυλάκιο όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει μέσω των υποκαταστημάτων τους οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα θα περάσει σε ελληνική τράπεζα.
ΕΠΙΤΑΓΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ισχύουν τα μπλοκ επιταγών που έχουν χορηγήσει κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπήρξε πρόβλημα με τους συμψηφισμούς και την εκκαθάριση αυτών των επιταγών, αφού όλη την προηγούμενη βδομάδα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν κλειστά. Το πρόβλημα θα διευθετηθεί σταδιακά από σήμερα, καθώς τα υποκαταστήματα αγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς και θα λειτουργήσουν κανονικά.
ΜΙΣΘΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα εισπράξω τον μισθό μου /την σύνταξη μου, που πιστώνετε σε λογαριασμό μου σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λογικά οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις θα πιστωθούν κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
ΜΕΤΟΧΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, τις έχασα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τη στιγμή που η Λαϊκή έσπασε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, στην ουσία «χάσατε» το χαρτοφυλάκιο των μετοχών σας. Ο μέτοχος είναι ο μεγάλος χαμένος στις περιπτώσεις που η τράπεζα «σπάει» σε good και bad bank και ο τελευταίος που αποζημιώνετε από το ποσό που θα προκύψει από την εκκαθάριση της τράπεζας (πρώτα αποζημιώνετε ο καταθέτης, μετά ο ομολογιούχος και τελευταίος ο μέτοχος). Το ίδιο συνέβη και με τους μετόχους της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που «έσπασαν» και οι μέτοχοι απώλεσαν τα χαρτοφυλάκια των μετοχών τους.

Καταθέσεις στην Κύπρο

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω καταθέσεις σε τράπεζα στην Κύπρο, πότε θα μπορέσω να κάνω ανάληψη των χρημάτων μου και πόσο θα κουρευτούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναλήψεις θα γίνουν μόλις ανοίξουν οι τράπεζες, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη. Από τα ΑΤΜ μπορείτε να σηκώσετε μέχρι 100 ευρώ τη μέρα. Στην Κύπρο η Βουλή ψήφισε μέτρα για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Είναι άγνωστο πότε θα αρθούν αυτοί οι περιορισμοί.
Στη Λαϊκή Κύπρου, ότι ποσό είναι πάνω από 100.000 ευρώ πάει στην "κακή" τράπεζα και παγώνει μέχρι να γίνει η εκκαθάριση της τράπεζας, η οποία μπορεί να κρατήσει και χρόνια. Στην Κύπρου όποιο ποσό είναι πάνω από 100.000 ευρώ θα κουρευτεί μέχρι 40%.
 money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου