Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Οργισμένη η Μέρκελ με την κρίση στην Κύπρο


Η Άνγκελα Μέρκελ είναι γνωστή για την μετριοπάθειά της ακόμη και στα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Η κρίση στην Κύπρος, ωστόσο, έχει εξοργίσει την Γερμανίδα καγκελάριο. Σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις το πρωί της Παρασκευής, δεν έκρυψε την οργή της – αν και επωμίστηκε την ευθύνη για κάποια πράγματα, γράφει το Der Spiegel.
Οι βουλευτές του συνασπισμού έχουν δει σπάνια την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τόσο αναστατωμένη. Είτε στις εκλογικές ήττες, ή στις εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση ή στην κρίση του ευρώ, σχεδόν πάντα βρίσκει κάποια μετριοπαθή λόγια, ακόμη και όταν οι άλλοι πανικοβάλλονται. Έχει κερδίσει τη φήμη της ψύχραιμης και υπολογίστριας.
Όμως, η κατάσταση στην Κύπρο έχει σπάσει τα νεύρα της. Στις συναντήσεις με βουλευτές από τη συντηρητική παράταξή της και αργότερα με εκείνους από τους μικρούς εταίρους του συνασπισμού της, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), γρήγορα έγινε σαφές την Παρασκευή ότι η υπομονή της με την Κύπρο εξαντλείται. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την οργή της για το νέο σχέδιο της Λευκωσίας, για την συγκέντρωση των απολύτως αναγκαίων 5,8 δις ευρώ.
Η Μέρκελ διαφωνεί με την πρόταση της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει την ομαδοποίηση κρατικών
περιουσιακών στοιχείων σε ένα «Ταμείο Αλληλεγγύης», που περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας για την στήριξη ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα την Παρασκευή, δεν είναι η μόνη. Η τρόικα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφωνεί με την εκτίμηση της.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια; «Ελπίζω ότι δεν θα οδηγήσει σε συντριβή», είπε η Μέρκελ στους βουλευτές του FDP, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στη συνάντηση. Η Μέρκελ έχει από καιρό προειδοποιήσει για μια πιθανή επίδραση ντόμινο, αν ένα κράτος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει. Αλλά τώρα, η κυβέρνησή της δεν αποκλείει τη δυνατότητα.
Η καγκελάριος είναι ιδιαίτερα απογοητευμένη από την έλλειψη επικοινωνίας με τους Κύπριους ηγέτες, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά. Κάποιοι στο κόμμα της έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και τη λέξη «αυτιστική» για να περιγράψουν την προφανή απροθυμία της Λευκωσίας να επικοινωνήσει με το Βερολίνο. «Αυτό που δεν έχουμε βιώσει ποτέ πριν είναι ότι, σε μια περίοδο ημερών, δεν υπήρξε καμία επαφή με την ΕΕ ή με την τρόικα», φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ στους βουλευτές.

Βαδίζοντας στην χρεοκοπία

Και υπήρξαν κρίσιμες μέρες. Την Τρίτη, το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε το πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης που περιελάμβανε 10 δις ευρώ  από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το μόνιμο ταμείο αρωγής της ευρωζώνης, και 5,8 δις ευρώ από μια εφ’ άπαξ εισφορά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κύπρου. Από τότε, η Λευκωσία προσπαθεί μανιωδώς να συγκροτήσει το «Σχέδιο Β». Αλλά έχουν παράσχει λίγες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω σχέδιο σε εκείνους που τελικά θα είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη της χώρας από την ολίσθηση σε πτώχευση.
Ακόμη και χωρίς ακριβή στοιχεία, ωστόσο, το Βερολίνο είναι ανένδοτο σε μια πτυχή του Ταμείου Αλληλεγγύης: η λεηλασία του συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας είναι εκτός θέματος, δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με συντηρητικούς βουλευτές που ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις της Παρασκευής. Έχει κάνει επίσης μια σαφή προειδοποίηση: Η Κύπρος δεν πρέπει να δοκιμάσει την υπομονή της τρόικας. Ο Volker Kauder, ένα ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, είχε δηλώσει ότι «η Κύπρος παίζει με τη φωτιά».
«Θέλουμε η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη» τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τους βουλευτές του FDP. Αλλά, όπως είπε οργισμένα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η χώρα «έχει παρατραβήξει το σχοινί, περαιτέρω από ό, τι έχουμε δει μέχρι τώρα». Η Ευρώπη, είπε, δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις αρχές της, αλλιώς «το όλο πράγμα» θα είναι υπό αμφισβήτηση. Αναφερόταν στην αρχή που ακολούθησε από όταν άρχισε η κρίση του ευρώ: Η Ευρώπη θα προσφέρει στις χώρες της αλληλεγγύη και βοήθεια, αλλά μόνο σε αντάλλαγμα των προσπαθειών για τη βελτίωση της δημοσιονομικής τους υπευθυνότητας. Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει δει αυτές τις προσπάθειες από την Κύπρο. Η χώρα δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της έχει τελειώσει, είπε η Μέρκελ στους βουλευτές.
Η Κύπρος δεν είναι συγκρίσιμη με τις προηγούμενες διασώσει της ευρωζώνης κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού τομέα της. Πολλοί πλούσιοι Ρώσοι έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε τράπεζες του νησιού. Κάπου 70 δις ευρώ βρίσκονται σε κυπριακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου – έναντι του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των 18 δις ευρώ.

«Συναισθηματικά σοφή»

Αυτός είναι ένας λόγος που το αρχικό πακέτο διάσωσης περιλάμβανε την επίμαχη εισφορά για τους κατόχους λογαριασμών ταμιευτηρίου. Η ΕΕ ήθελε επίσης  να αποφευχθεί η διόγκωση των κυπριακών κρατικών ομολόγων σε μη βιώσιμα επίπεδα. Την Παρασκευή το πρωί, η Μέρκελ υπερασπίστηκε την εισφορά για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου είναι πολύ υψηλότερα στην Κύπρο απ’ ότι στη Γερμανία και ότι ένας τέτοιος εφάπαξ φόρος ήταν έτσι αποδεκτός. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι μικρότεροι λογαριασμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από το φόρο.
Στο αρχικό σχέδιο όμως δεν αποκλείστηκαν. Η Γερμανία ήταν αντίθεση στις εξαιρέσεις –κάτι που δικαιολογημένα προκάλεσε επικρίσεις τόσο για τον Σόιμπλε όσο και για τη Μέρκελ. Πράγματι, δεν ήταν μόνο οι Κύπριοι που βρήκαν αδικαιολόγητο τον φόρο επί των μικρότερων αποταμιεύσεων, σε σημείο που η απειλήθηκε η εμπιστοσύνη στις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε από τότε ότι ήταν η επικοινωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αν ήταν καλύτερη, είναι πιθανό ότι το σύνολο του κυπριακού δράματος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς.
Τώρα, ο χρόνος εξαντλείται. Φαίνεται απίθανο οποιοδήποτε είδος εισφοράς που θα είναι μέρος του πακέτου να βοηθήσει στην αποφυγή της χρεοκοπίας της Κύπρου. Αλλά οι ελπίδες για ένα τέτοιο πακέτο – ένα που θα είναι αποδεκτό από τη Γερμανία και την Ευρώπη – εξαφανίζονται. Οι βουλευτές του συνασπισμού στο Βερολίνο γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι. Όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι η κυπριακή πτώχευση είναι πιθανή, το ανώτερο στέλεχος του CDU, Norbert Barthle, δήλωσε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Η Μέρκελ, από την πλευρά της, κατάφερε να αναγκάσει τον εαυτό της την Παρασκευή να επιστρέψει στην μετριοπάθεια για τις οποία έχει γίνει διάσημη. Επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να «είναι συναισθηματικά σοφή». Αυτή την συγκεκριμένη Παρασκευή, δεν ήταν εύκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου