Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Προβληματισμός μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό….«Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια» video


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Αρχηγών των πολιτικών Κομμάτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες για τις εξελίξεις και δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλες. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις και πως δεν υπήρχαν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Άντρος Κυπριανού: «Δεν πήραμε απαντήσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι νεότερο. «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» είπε, «Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο απ’ αυτά που είπα το πρωί. Αύριο θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας.
Ζητήσαμε αναβολή της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι
τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα είτε τίποτα».

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια»
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων στο θέμα της απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup.

Σε δηλώσεις μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τους πολιτικούς Αρχηγούς, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θα πρέπει με σύνεση, σωφροσύνη, συλλογικότητα και ενότητα να αποφασίσουμε, να βάλουμε στη ζυγαριά τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και τις πιθανές συνέπειες της απόρριψης αυτής της απόφασης.
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο περιπτώσεις αρνήθηκε τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων, αλλά υπό την αφόρητη, όπως είπε,  πίεση που εξασκούσαν οι ηγέτες και η Διευθύντρια του ΔΝΤ και αντιμέτωπος με το δίλλημα   είτε αυτής της σκληρής απόφασης είτε της πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, υπερτονίζοντας  στους Ευωπαίους εταίρους ότι αυτό είναι  υπό την αίρεση της απόφασης της βουλής.  «Όταν έχεις την απειλή ότι αν δεν συμφωνήσεις, την Τρίτη το τραπεζικό σου σύστημα θα είναι υπό κατάρρευση, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα περιθώρια σου περιορίζονται», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως η απόφαση αυτή του Eurogroup είναι λανθασμένη, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «τρώθηκε περισσότερο η αξιοπιστία το ευρωσυστήματος».

Την ίδια ώρα, απέφυγε να απαντήσει σε επίμονο ερώτημα δημοσιογράφου για το κατά πόσον η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να σημαίνει και ενδεχόμενη αντίστοιχη εκβιαστική απόφαση στο θέμα του κυπριακού.  Σε ότι αφορά τα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά «ας συγκρατηθούμε.

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Δεν είναι ειλικρινείς οι εταίροι μας»
«Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας, ότι δηλαδή οι προθέσεις κάποιων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλλυλεγγύης. Αντίθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους είναι να την οδηγήσουν στην εξουθένωση για να ελέγξουν στο τέλος τη διαχείριση του φυσικού αερίου είτε για να επιβάλουν στο τέλος μία λύση απαράδεκτη για το εθνικό μας θέμα». Δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης στο Προεδρικό και συμπλήρωσε, «τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου». «Δεν έχουμε αποκρύψει ούτε τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης ούτε τη σημερινής. Αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχουν ειλικρινείς τοποθετήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Υπάρχουν ακραίες απαιτήσεις οι οποίες συνεχώς κλιμακώνονται», συμπλήρωσε μετά από ερώτηση που δέχθηκε.
Μάριος Κάρογιαν: «Είναι σκληρά τα διλλήματα»
«Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλλήματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αύριο. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλλήματα. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες κάποιες τοποθετήσεις. Οι διαζευχτικές προτάσεις που τέθηκαν απορρίφθηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια όπως είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το κάθε κόμμα θα πάρει τις δικές τους αποφάσεις. Εμείς κάναμε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και από εκεί και πέρα θα ακούσετε αύριο την τελική μας τοποθέτηση. Υπάρχουν για εμάς σκιές στην απόφαση που λήφθηκε ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και τις προεκτάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέρει τις δικές μας εισηγήσεις και το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει.

Εναντίον οι Οικολόγοι
Για άδικη απόφαση σε βάρος της Κύπρου κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων. Στις δικές του δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του κινήματος,  Άδωνης Γιάγκου τόνισε ότι η απόφαση βρίσκει αντίθετο το Κίνημα, η Κεντρικής Επιτροπή του οποίου θα συνέλθει την Κυριακή το μεσημέρι  για να εξετάσει την απόφαση. «Το μόνο που μπορώ να πω», πρόσθεσε, «είναι ότι υπό τις παρούσες περιπτώσεις, δεν νομίζω ότι  μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτά τα μέτρα που ζητούνται».
.sigmalive.com 

Πολιτικοί Αρχηγοί 

Πολ. αρχηγοί-Αβέρωφ Νεοφύτου


Πολ. αρχηγοί - οικολόγοι

ethnosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου