Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Λένε «ναι» τα Φόκλαντ την Κυριακή σε δημοψήφισμα για τη βρετανική κυριαρχία

Οι ψηφοφόροι στα Νησιά Φόκλαντ θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή για ένα δημοψήφισμα από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί το μέλλον τους στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, καθώς το Μπουένος Άιρες προβάλλει εκ νέου την διεκδίκηση να τα θέσει υπό την κυριαρχία της Αργεντινής.
Τριάντα ένα χρόνια μετά την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για τον έλεγχο των νήσων στη μέση του Νότιου Ατλαντικού, η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αναζωπυρωθεί ξανά. Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει τους 2.500 κατοίκους τους, αλλά ταυτόχρονα έχει οξύνει και το πατριωτικό τους συναίσθημα.
Μόλις 1.649 κάτοικοι των Φόκλαντ και μετανάστες έχουν δικαίωμα ψήφου στη διήμερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την ψηφοφορία να ξεκινά την Κυριακή. Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι εάν οι κάτοικοι επιθυμούν οι νήσοι να παραμείνουν υπερπόντια κτήση της Βρετανίας.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι αθρόα καθώς οι νησιώτες αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα ως μία ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους.
Σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα επικρατήσει το «ναι» στη Βρετανία, γεγονός που αναμένεται να στηλιτεύσει η Αργεντινή ως προπαγανδιστικό πυροτέχνημα. Μάλιστα, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes χαρακτήρισε το προδιαγραφόμενο αποτέλεσμα ως «τη μεγαλύτερη βεβαιότητα στην ιστορία του πολιτικού στοιχηματισμού» και πρόσθεσε πως κανείς δεν έχει ποντάρει στο «όχι».
Στην πρωτεύουσα των νήσων, το Στάνλεϊ, όπου ζει η πλειονότητα του πληθυσμού, το κεντρικό ταχυδρομείο εξέδωσε μία αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για το γεγονός.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου